Валентин Александров

Областният управител на Шумен Валентин Александров няма да обжалва решението на Административния съд за референдума в Мадара и пуска в ход процедурата за провеждане на пряко допитване. Това заяви пред Радиан.бг самият Александров, който за разлика от предшественика си, няма да спира провеждането на референдум в шуменското село.

Административният съд в Шумен със свое решение от 8 юни отмени заповед № № РД-15-23 от 12.02.2021 г. на предишния областен управител Стефан Желев, който смяташе за незаконосъобразно искането за свикване на местен референдум с въпрос „Съгласни ли сте с. Мадара да се отдели от община Шумен и да се присъедини към съседната ни община Каспичан?“. Административен съд–Шумен е върнал преписката за ново произнасяне на областен управител при спазване задължителните указания по тълкуването и прилагането на Закона за административно-териториалното устройство на Република България (ЗАТУРБ).

Новият областен управител Валентин Александров се съобразява с разпореденото от съда и с оглед наличието на положително решение на Общински съвет – Каспичан, преписката ще се процедира по реда на чл. 28, ал. 1, т. 4 от ЗАТУРБ, съобщиха от прессулжбата на областната администрация. На Общинския съвет в Шумен – общината, от чиято територия се иска отделянето, ще се предложи да приеме решение за произвеждане на референдум в съответното населено място с въпрос „Съгласни ли сте с. Мадара да се отдели от община Шумен и да се присъедини към съседната ни община Каспичан?“.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име