Светлана Милева с министър Вълчев на среща с учители в Шумен малко преди да бъде уволнена от работа. Снимка община Шумен

За втори път в рамките на една година съдът възстановява на работа бившата началничка на Регионалиня инспекторат по образованието в Шумен Светлана Милева, която МОН се опитва упорито да уволни. Но засега настъпва за втори път една и съща мотика.

С решение от днес, 11 юни, Административният съд в Шумен отменя заповедта на бившия министър на образованието и науката Красимир Вълчев от 4 март 2021 г. за освобождаването от длъжност на началника на РУД – Шумен – Светлана Милева. Съдът осъжда МОН да заплати на Милева направените деловодни разноски от 1000 лв.

Милева беше уволнена на 5 март само 2 минути след като се върна на работа с формалния мотив, че „не притежава изискуемата дигитална компетентност“. В хода на делото обаче съдът изясни два безспорни факта – първо, че МОН изобщо не е установил по надлежния ред дали Милева има или няма изискваната дигитална компетентност, и второ, че шефката на МОН всъщност притежава такава компетентност, в т.ч. и удостоверена със съответните удостоверителни документи. Затова съдът постановява, че заповедта на МОН за освобождаване на Светлана Милена е издадена в нарушение на материалния закон,тъй като не е установено наличието на нито една предпоставка за прекратяване на служебното й правоотношение.

Всъщност, издадената през март тази година заповед за уволнение на Светлана Милева е втората в разстояние на година. На 14 февруари 2020 г. тя е освободена от работа от министър Красимир Вълчев на основание „ниска оценка“. Началничката на РУО обжалва уволнението си с твърдението, че изготвената оценка е опорочена. През август 2020 г. Административният съд в Шумен отмени заповедта на министъра на образованието и осъди МОН да заплати 610 лв. съдебни разноски на Милева. В решението си магистратите също като Милева изразяват съмнение в обективността на оценката и обясняват, че има разлика както с оценката за първото шестмесечие на 2019 г., така и с позитивните преценки, давани през всички предходни години, когато Милева е била началник.

На 5 март 2021 г. Милева се явява в РУО, за се върне на работа и буквално за две минути отново е уволнена от представители на МОН, пристигнали специално, за да й връчат заповедта. Цялата история можете да прочетете тук

Сега Светлана Милева отново спечели делото срещу МОН.

Решението на Административния съд подлежи на касационно обжалване.

Дияна Желязкова

Коментари

коментар

1 Коментар

  1. Цербера на образованието в областта се завръща с гръм и трясък. Отново шуробаджанащина в кадруването на училищата

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име