40 % беше избирателната активност в Шуменска област през април. Сега партиите отново се борят за доверието на гласоподавателите

Днес официално започва предизборната кампания за 46-тото Народно събрание. За разлика от кампанията през март, която заради пандемията се проведе основно в интернет, този път кандидатите ще имат възможности да се срещат на живо със своите избиратели. Партиите предвиждат различни предизборни събития в хода на кампанията, която ще продължи до полунощ на 9 юли.

Кой ще се бори за доверието на избирателите в 30-ти Шуменски МИР, откъдето се излъчват 6 депутати? Ето основните претенденти.

Шампионът по преференции в Делиормана на предишните избори, бизнесменът от Венец Илтер Бейзатов, син на небезизвестния шеф на Паламара Бейзат Яхя, отново е втори в депутатската листа на ГЕРБ в Шумен.

На вота на 4 април Бейзатов за пръв път беше включен в листата на ГЕРБ, при това на избираемото второ място, което беше посрещнато с глуха съпротива от градските партийни структури. Освен че не е от Шумен, Бейзатов доскоро нямаше нищо общо с ГЕРБ. Той, както и баща му, беше активист на ДПС и дори беше кандидат за общински кмет във Венец от партията на почетния председател Доган. Затова старите гербаджии приеха като предателство включването на човек от друга партия на челно място в листата през април. . Въпреки глухия ропот, обаче, никой от активистите не посмя да се противопостави публично на сложения „отгоре“ втори в листата, нито пък се намери някой, който да хвърли оставка в знак на протест. Неофициално се знаеше, че Илтер Бейзатов е поставен на второто място с личната благословия на бившия премиер Борисов, който често гостуваше в ловното стопанство Паламара.  След изборите Борисов дори включи Бейзатов в националното ръководство на ГЕРБ, с което бетонира мястото му в партията

А на вота на 4 април останалите кандидати от ГЕРБ се опитаха да изместят Бейзатов от второто място чрез преференции.  Необявената вътрешна война стигна дотам, че партията в Шумен и Илтер Бейзатов водеха отделни предизборни кампании. Медийните публикации на Бейзатов бяха подписвани от името на „Пресцентър на кандидата за народен представител“ и вероятно той си е плащал сам за изявите. Докато останалите партийни публикации носеха подписа „Пресцентър ПП ГЕРБ“.

Бейзатов обаче направи контраофанзива и събра рекордните 6 799 преференции, с които се класира и сред „първенците“ на ГЕРБ в национален мащаб. През април имаше цели села в Делиормана, които гласуваха преференциално, и то само в полза на един кандидат, което постави основателни съмнения за контролиран вот. В козлевското село Вълнари, например, от 401 гласа за ГЕРБ, цели 400 бяха с преференция за Илтер Бейзатов. Полицията и прокуратурата обаче не видяха нищо нередно.

Сега Бейзатов отново е втори в листата на ГЕРБ в Шумен, а водач пак е бившият проосветен министър Красимир Вълчев, който беше начело и на изборите през април.

Почти същите лица ще атакуват новия парламент

в 30-ти избирателен МИР в Шумен, стана ясно след регистрирането на депутатските листи. В краткото 45-то Народно събрание шестте шуменски мандата бяха разпределени така: по два за ГЕРБ и ДПС, и по един за Има такъв народ и БСП.

Сега повечето партии и коалиции не поднесоха много изненади и ще се явят на изборите на 11 юли със същите водачи – освен ГЕРБ, и БСП, ДПС и Изправи се! Мутри вън! нямат промяна в челните места в бюлетините.

БСП отново се явява на избори с листа, водена от досегашния депутат Иван Иванов. При червените обаче имаше малка интрига, след като областният и общински председател на партията Веселин Пенчев се отказа да участва в депутатската листа. През април той беше втори в червената бюлетина, но този път е решил да пропусне изборната надпревара. Пенчев заяви, че решението му не трябва да се приема като бойкот, както това се случи в структурите на БСП във Велико Търново, Пловдив, Добрич и Хасково, където цели организации на левицата отказаха да участват в предизборните листи заради несъгласие с начина, по който националното ръководство определя водачите на листите.

„При нас няма такова напрежение, не става въпрос за бойкот. Трябва да има обновление, смятам, че да се явим с една и съща листа в рамките на два месеца, не е най-доброто решение, затова политическите аргументи бяха да не участвам в тези избори“, коментира лидерът на шуменските социалисти, който продължава да ръководи областния предизборен щаб на левицата.

В листата на БСП са включени и коалиционните партньори от АБВ и движение Българска пролет, а водачът Иван Иванов обяви пред журналисти, че очакват много по-добри резултати на изборите на 11 юли както заради обединението на левите формации, така и заради отсъствието на ГЕРБ от властта. Изваждането на ГЕРБ от властта ще ограничи купения и контролиран вот, заяви Иванов и коментира: „Вече я няма тази невъзможна обстановка, когато се правеха избори от джипа, когато в Шумен през ден идваха министри и притискаха държавните служители, а учителите бяха строени под строй от инспектората да ходят да гласуват за определена партия. Когато горските влизаха в къщите на хората и им казваха, че няма да получат дърва, ако не гласуват за определен кандидат. Това ще спре, дори с цената на уволнения на шефове на държавни структури!“.

ДПС отново участва с листа, водена от лидера на Движението Мустафа Карадайъ. На второ място е досегашният депутат Хамид Хамид. Областният председател на ДПС Айсел Руфат този път изобщо не е включена в листата. На предходните избори тя беше втора и трябваше да влезе в парламента, тъй като движението спечели два мандата в Шумен, но се отказа и отстъпи място на третия Хамид Хамид, който неизменно е депутат от ДПС в 42-то, 43-то, 44-то, и 45-то Народно събрание.

Без промяна в челното място е и листата на „Изправи се! Мутри вън!. И на изборите през юли тя ще бъде водена от бившия обществен посредник в Шумен Иван Капралов, следван от общинския съветник Христофор Крумов.

С нови водачи са Демократична България и Има такъв народ.

Листата на Демократична България ще бъде водена от адвокат Николай Христов, учредител на „Да, България“ и член на националния съвет на движението. Николай Христов е магистър по право от Софийския университет и вече 10 години работи като адвокат в София, където има самостоятелна кантора. Образован и успешно реализиран десен човек, който се възприема повече като експерт, отколкото като политик. Като основна задача в новия парламент той определя промяната в съдебната система и преструктурирането на целия модел на прокуратурата и съдебната власт. Освен това е категоричен привърженик на свободния пазар и смята, че цялата администрация се нуждае от оптимизация, така че да се намалят както броя на чиновниците, така и ненужните регулации, което ще бъде и пряка форма на борба с корупцията.

На второ място в листата на Демократична България е добре познатият на шуменци общински съветник Васил Тодоров, дългогодишен председател на ДСБ в Шумен.

Шуменски зет ще води листата на Има такъв народ – така партийният сайт на ИТН представи водача на листата Пламен Николов, член на Националния съвет на партията. Николов е магистър по философия от Софийския университет и доктор по философия на правото, политиката и икономиката. Има над 15-годишен опит в бизнес развитието и управлението на проекти, в момента ръководи офиса на американска компания в София. Ва второ място също е човек от столицата, свързан с Шумен – Нерихан Ибрям е родена в с. Пет могили, община Никола Козлево, в момента е преподавател по руски език и изобразително изкуство в София.

Извънпарламентарните партии

Бизнесмнът от Смядово Стоян Шайков, производител на хляб и хлебни изделия, води листата на ПП Републиканци за България за предстоящите парламентарни избори на 11 юли. През април партията на Цветан Цветанов успя да прескочи бариерата от 1 процент, макар че това беше първото й участие в избори. Тогава ПП „Републиканци за България“ получиха 42 057 гласа или 1.31% в страната.

Националистическата формация Възраждане регистрира листа с водач Николай Костадинов от Варна. На изборите през април ПП Възраждане получи 78 414 гласа в страната, или 2.45%. 

Коалицията „Българските патриоти – ВМРО, Воля и НФСБ“ също е с водач от Варна – Боряна Георгиева, народен представител в 44-тото НС от Воля. На второ място е бившият шуменски депутат от ВМРО Деан Станчев.

В РИК – Шумен е регистрирана и листа на Гражданска платформа „Българско лято“ на санкционирания по закона Магтински бизнесмен Васил Божков. Водач на бюлетината е Йордан Йорданов, лидер на гражданско сдружение срещу изграждането на завод за горене на отпадъци в шуменския квартал Дивдядово. Преди дни ЦИК обяви, че няма основания за дерегистрация на „Българско лято“, въпреки наложените санкции на Божков. „Партията на Васил Божков е регистрирана и няма законов текст, чрез който да бъде анулирана регистрацията й, така че тя ще участва в изборите“, заяви говорителят на ЦИК Цветозар Томов.

Дияна Желязкова

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име