В обучителни форми с деца, полицията ги запознава с безопасното поведение на пътя

Традиционната акция на полицията „Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!“ е в ход в област Шумен. Целта е да се ограничат причините и условията за пътно-транспортни произшествия с деца по време на лятната ваканция.  Акцията ще продължи до 31 август.

Миналото лято, за периода от 1 юни 2020 г. до 31 август 2020 г., на територията на Шуменска област са регистрирани общо 216 пътно-транспортни произшествия, от които 169 с материални щети, а останалите 47 са тежки, с пострадали лица. При настъпилите тежки ПТП са загинали 4 и са ранени 53 участници в движението. За сравнение, през същия период на 2019 г. са били регистрирани 267 ПТП, от които 47 са били тежки, при които са загинали 8 и са били ранени 48 участници в движението.

През лятото на 2020 г. в Шуменска област са регистрирани общо 7 пътно-транспортни произшествия с участие на деца, като всички от тях са тежки, с пострадали лица. Няма загинали деца, но са ранени 7. През същия период на 2019 г. са били регистрирани 4 ПТП с участието на деца, от които 2 са били тежки, при които са били ранени 2 деца.

По вина на децата са настъпили 3 ПТП, както следва:

На 13.06.2020 г. в гр. Смядово, на кръстовището на ул. “Черноризец Храбър“ и ул. „Панайот Волов“, детето – водач на мотоциклет губи контрол над управлението му, вследствие на което се блъска в бордюра вдясно и пада от мотоциклета.

На 17.07.2020 г. в гр. Шумен, на кръстовището на ул. „Бели лом“ и ул. „Искър“, детето – водач на велосипед, при наличие на пътен знак Б2  „Спри! Пропусни движещите се с предимство!“ на пътя, по който се движи, навлиза в кръстовището без да спре, вследствие на което е блъснат от МПС, което се движи по пътя с предимство. 

На 30.08.2020 г. в гр. Шумен, по ул. „Георги Сава Раковски“,  детето – водач на велосипед  губи контрол над управлението му, вследствие на което се блъска в бордюра в дясно и пада от велосипеда.

Едното дете – пешеходец е блъснато на паркинг от МПС при движение на заден ход, а другото е блъснато от МПС при пресичане на платното за движение на пешеходна пътека – тип „Зебра“.

До края на този месец, при гарантиране сигурността на децата, в началото и в края на учебния ден чрез полицейски екипи в районите на детските градини и училищата е планирана допълнителна акция „Безопасен превоз на деца“ за контрол по няколко направления: използването от родителите-водачи на МПС на обезопасителни колани (и системи), а така също и от пътниците в МПС. Правилното използване на обезопасителните системи с цел ограничаване на нарушенията, в т.ч. и на случаите, при които предпазните колани са закопчани, но еластичните ленти не са правилно разположени и/или при ползване не прилягат плътно към човешкото тяло в съответствие с изискванията на производителите на обезопасителните системи (лентата е зад гърба на водача/пътника; механизмът за закопчаване е блокиран с нарочна приставка, а коланът не се използва и др.); пресичането на пешеходците на определените за това места; спиране на подходящи места за слизане на децата-пътници, без да бъде застрашен техният или животът на други деца, пристигащи/заминаващи на/от училище; недопускане спирането на по-малко от 5 метра преди или на пешеходните и велосипедните пътеки и други нарушения, застрашаващи сигурността на подрастващите и техните родители и близки.

При установени нарушения ще се взима отношение на място по Закона за движение по пътищата.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име