Пак дойде черната река от сметището. Скрийншот от видео на Йордан Йорданов, 20 юни 2021 г.

Шуменското сметище продължава да бълва мръсни черни води към р. Камчия след всеки по-силен дъжд, въпреки многобройните сигнали на екоактивисти и журналисти от сайта Радиан.бг.  Вече година и три месеца проблемът с регионалното депо си стои нерешен, а местната екоинспекция явно е неспособна да принуди соственика на депото – община Шумен, да прекрати замърсяването.

На 18 юни, след проливните дъждове, от сметището в Дивдядово отново тръгнаха мръсни води, а тази сутрин към дерето вече тече черна река. „Това нещо се влива в Камчия“, коментира възмутено екоактивистът Йордан Йорданов, който е качил във Фейсбук видео на мръсната река.

За огромния проблем със замърсяването, което може да доведе до екокатастрофа, нашият сайт алармира още през март миналата година. Тогава Радиан.бг публикува няколко материала по темата и сигнали от Йордан Йорданов, придружени със снимки на стичащи се от сметището черно-кафяви води. Никой друг обаче не се стресна от екологичния проблем край Шумен.

В крайна сметка, след подаден от сайта Радиан.бг официален сигнал до РИОСВ, през юни екоинспекцията направи проверка и установи значително замърсяване на водите, стичащи се от Регионалното депо за неопасни отпадъци. Изтичащата от сметището черна река показва превишение на нормите по 15 показатели, установи изследването на физико-химични елементи за качеството на повърхностните води.  Беше регистрирано превишение и в концентрациите на металите, при това много над стандартите.

Тогава РИОСВ – Шумен заяви, че е възникнал авариен теч между старото и новото сметище, за който са дадени предписания на общинско предприятие „Чистота“ за прекратяване заустването на непречистени отпадъчни води. На община Шумен също беше дадено предписание за почистване на руслото на дерето от наноси, отложения и утайки, образувани от заустването на инфилтратни води. За установеното замърсяване беше връчен акт за административно нарушение на Общинско предприятие „Чистота“, който предвижда санкция в размер от 2 000 лв. до 10 000 лв. Впоследствие актът беше обжалван пред съда.

А нищо от предписанията на екоинспекцията явно не дава резултат, защото

сметището продължи да тече

при всеки следващ по-силен дъжд. Ние също продължихме с публикациите, екоактивистите продължиха да сигнализират РИОСВ и тел. 112. Притисната от обстоятелствата, тази година екоинпекцията състави още няколко акта на община Шумен. Но не персонално на кмета Любомир Христов. Никой от РИОСВ не посмя да глоби шуменския кмет, след като бившата директорка Стела Илиева изненадващо беше освободена от длъжност през ноември 2020 г.  Тя беше начело на екоинспекцията в продължение на година и под нейното ръководство РИОСВ увеличи броя на проверките и санкционира редица нарушители и институции. Неофициално се говори, че е била уволнена именно заради наложената от нея глоба на община Шумен.

На 11 май тази година стана ясно, че на община Шумен са наложени три наказателни постановления на обща стойност 11 200 лв. заради изтичането на мръсни отпадъчни води от сметището в квартал Дивдядово. Санкциите са определени от РИОСВ – Шумен въз основа на установени през януари и февруари нарушения.

Най-голямата глоба от 10 000 лв. е наложена на община Шумен за авариен теч на мръсни води от сметището, които се изливат в дере, заустващо се в р. Камчия. За това нарушение, констатирано през февруари, на кметството е наложена санкция заради неизпълнение на комплексното разрешително за управление на сметището.

Заради това, че община Шумен не е уведомила екоинспекцията за аварията, на кметството е наложена още една глоба от 200 лв.  Третата санкция на общината е по закона за водите и е в размер на 1000 лв. Тя е за неизпълнение на предписание.

Така, в безрезултатна размяна на предписания между РИОСВ и община Шумен, изминаха 15 месеца след първия официален сигнал. Сметището продължава да тече, общината явно не е предприела ефективни мерки за спиране на замърсяването, а екоинспекцията няма ресурс или желание да принуди шуменския кмет да си изпълни задълженията. За капак, директорът на общинската фирма по чистота е включен в депутатската листа на ГЕРБ за предстоящите избори. Междувременно жители на околните села казват, че от години не ловят риба в р. Камчия, защото там „всичко е отровено“.

п.п. Този път обаче може и да има резултат от нашата гражданска активност. „Всичко ще стане ясно“ – това е коментирал екоминистърът Асен Личев под видеото с мръсната река от шуменското сметище.

Дияна Желязкова

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име