Световната здравна организация прогнозира, че възрастните хора и най-уязвимите към COVID-19 ще трябва да се ваксинират всяка година, за да бъдат защитени от различните варианти на вируса. На същата позиция са и производителите на ваксини „Модерна“, „Пфайзер“ и „Бионтех“, които твърдят, че редовни дози ще бъдат необходими за подсилване на имунитета, който с времето намалява, съобщи Ройтерс, цитиран от Дневник.

Според Ройтерс, СЗО разглежда ежегодни вакасини за най-рисковите групи, а за останалото население се обсъжда имунизация на всеки две години. Организацията смята, че варианти на вируса ще продължат да се появяват, затова ваксините ще бъдат редовно актуализирани.

През 2022 г. се предвижда в света да бъдат произведени общо 12 милиарда дози ваксини срещу COVID-19. Европейският съюз залага основно на иРНК технологиите и отказа допълнителни покупки на векторните ваксини на „Астра Зенека“ и „Джонсън и Джонсън“.

Досега в света са поставени около 2.5 милиарда ваксини, но докато в най-богатите държави вече е имунизирано над половината от населението поне с една доза, то в най-бедните страни са ваксинирани по-малко от 1% от жителите. Тази разлика може да се увеличи през следващата година заради необходимостта от редовни ваксинации, които ще забавят още повече доставките за бедните страни, прогнозира СЗО.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име