Христо Иванов

Демократична България разширява подкрепата си и със сигурност дневният ред на страната и на следващото управление ще се определя в много голяма степен от нас, от нашата програма и от нашия екип – това заяви в Шумен съпредседателят на демократичното обединение Христо Иванов. Броени дни преди изборите той коментира хода на кампанията, политическите събития и позицията на Демократична България за следващия парламент. Ето какво каза Христо Иванов:

-Г-н Иванов, отстрани изглежда, че в тази кампания партиите не са толкова активни, колкото през март. Какви са вашите оценки за кампанията броени дни преди изборите?

– На повърхността наистина изглежда, че кампанията върви вяло. От една страна, това е кампания, чията основна задача е да приключим окончателно с ерата „Борисов“. От друга страна, почти всички политически формации преминават през голяма трансформация, макар че тя не се вижда. Сякаш партиите се занимават повече с проблемите вътре в тях, отколкото с проблемите на страната. Затова има усещането, че кампанията е по-вяла от предишните избори.

Ние от Демократична България“ сме единственият политически субект с ясна идентичност, нямаме вътрешни проблеми и правим активна кампания, като непрекъснато разширяваме подкрепата си, така че сме доста оптимистично настроени. Сега ми е трудно да прогнозирам дали ще бъдем четвърта, трета или втора сила на изборите, и няма смисъл да правим подобни прогнози, защото заради цялата трансформация в политическото пространство е трудно да се каже колко ще пораснем ние и колко ще паднат другите. Но със сигурност ще разширим влиянието си още повече и дневният ред на страната ще се определя в много голяма степен от нас.

-След напразните опити на служебното правителство да смени ръководствата на редица държавни фирми и банки, въпреки безспорните нарушения там, става особено актуално вашето настояване за реформа на съдебната система. По всичко личи, че това ще продължи и след изборите, при следващото правителство. Как ще се правят промени, ако те непрекъснато бъдат саботирани от хората на предишната власт?

-Всеки ден дава примери за това, за което ние от години говорим – че трябва да има изчистване, че трябва да има реформа на съдебната власт и че без това всъщност не може да има нито икономически растеж, нито доверие в институциите, нито политическа стабилност. Защото това е фундаментът! От тази гледна точка, не се радвам, че нашите предупреждения се потвърждават, защото цената е много висока. Но се надявам, че останалите политически сили наистина ще осъзнаят за какво става дума и ще имаме мнозинство за конституционни промени. Трябва да се промени Конституцията, а това изисква по-голямо мнозинство в парламента, отколкото е необходимо за управление. Така че се надявам всичките тези факти, скандали и разкрития да отрезвят политическата класа, и да стане ясно, че е крайно време да си потегнем държавата. Защото е срамота!

-Вие отстоявахте тази позиция и в миналия кратък парламент, когато казвахте, че трябва да се свърши работа, а не да се мерят рейтинги и призозавахте за преговори.

-И ще продължаваме да я отстояваме. Нашето задължение е първо да осигурим управление, второ това управление да има ясни приоритети и трето, да има промени в съдебната власт, за да може страната да мръдне от тази мъртва точка. Докато няма реформа, проблемите, бойкотът и саботажите ще продължат. Когато има болест, трябва да приложиш лечение, иначе не можеш да очакваш промяна. Болна е българската държавност, и за никого няма никакво съмнение в това. От много време е болна, затова лечението трябва да започне час по-скоро и по-сериозно, ако искаме да излезем от това положение.

-Според вас, вашите потенциални партьори в следващия парламент готови ли са да вървят към преговори и съставяне на правителство?

-Ако трябва да съм откровен, до момента не съм видял как се отнася „Има такъв народ“ към отговорността ни да управляваме страната, да има управление и то добре структурирано управление. А това не е проста работа, тя не може да се случи за няколко дни след изборите.

Но ние оставаме добронамерени. Просто призоваваме към осъзнаване на огромната отговорност, която ще имаме. Защото вдигнахме знамето на промяната, хората ни гласуват доверие и трябва да го оправдаем. А това доверие няма да е до безкрайност. Трябва да се осъзнае, че когато се събере обществена енергия и подкрепа за промяна, не бива тази енергия да се пропилява. Политическите субекти идват и си отиват, това не е драма. Въпросът е в момента, този исторически момент, в който българското общество поиска промяна, ние да сме на неговата висота и наистина да му я дадем.

-В този смисъл, готови ли сте да управлявате с „Има такъв народ“?

-Ние сме много отговорни, такива бяхме и в миналия парламент. Бяхме готови да разговаряме с „Има такъв народ“, изказахме готовност да им дадем подкрепа, без предварително да поставяме условия, а да седнем и да проведем сериозен разговор по политики и на база на това да реализираме един управленски мандат.

Ние сме готови и само да подкрепяме отстрани, защото за нас управлението не е самоцел, за да си сложим едни хора на власт и да консумираме власт. Но имаме ясното съзнание, че на страната е необходимо правителство, което настина ще почне промяната.

Стабилно правителство, парламентарно мнозинство за промени и конституционни реформи – това са първите три стъпки, които трябва да направим и ние сме готови да ги започнем.

Пресцентър Демократична България

Купуването и продаването на гласове е престъпление

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име