Диригентът Славил Димитров, хорист на Венета Вичева

Музикалната общественост на Шумен отбеляза с тържествен концерт 90-годишнината на проф. Венета Вичева, чието име носи залата на филхармониците в община Шумен. Преживяхме истински празник на най-доброто от музикалното  наследство на Шумен. В спектакъла участваха детският хор „Бодра песен“, Александър и Виктор Вичеви, Симфониета-Шумен.  Всички, обединени под палката на Славил Димитров.

Домакините ни припомниха творческата биография на Венета Вичева. Тя е родена в Шумен на 7 април 1931 г. Завършва специалността хорово дирижиране в Българската държавна консерватория през 1956 г. в първия диригентски клас на проф. Георги Димитров. През периода 1956-1961 г. е диригент на смесен хор „Рилски звуци“ при читалище „Зора“ в Дупница.  Била е музикален ръководител и диригент и на оперетата в този град.  Поставя и дирижира оперетите „Царицата на чардаша“ от Имре Калман и „Хубавата Елена“ от Жак Офенбах.  Директор е на музикална школа към читалището в Дупница.

През 1961 г. се завръща в родния си град и 50 години е главен диригент и художествен ръководител на смесен хор „Родни звуци“ при читалище „Добри Войников – 1856“.  През 1963 г. създава детския хор „Бодра песен“ и е главен диригент и негов художествен ръководител до 2011 г.  По нейна инициатива през 1971 г. в Шумен се създават пионерските хорови празници „Добри Войников“, които стават Национални ученически хорови празници.  Проф. Вичева е основател на специалността „Музикална педагогика“ в ШУ „Епископ Константин Преславски“ и е преподавател по хорово дирижиране от 1987 г. до 2011 г. Била е декан на Педагогическия факултет и член на Академичния съвет на вуза.  Венета Вичева е носител на орден „Св.Св Кирил и Методий“ – първа степен, званията „заслужил  артист“ и „народен артист“, Почетен гражданин на Шумен, Доктор  хонорис кауза на Шуменския университет, „Златна лира“ и „Кристална лира“ от Съюза на българските музикални и танцови дейци, „Кристален почетен знак“  на Съюза на българските композитори, Награда на Министерството на културата за принос за утвърждаването на българската култура, Златен плакет на Българския хоров съюз, златна значка „Отличник на читалищната дейност“ на Българския читалищен съюз,  сребърен плакет от Балканския форум за заслуги към българската армия, медал за заслуги към Българската народна армия, награда за диригентско майсторство от  XI-я  междуналоден детско-юношески  хоров фестивал „Звучи Москва“ в Русия, Наградата на Шумен за изпълнителско  майсторство.  Венета Вичева е отличена с  много награди и дипломи от национални и международни фестивали и конкурси с двата хора. Тя става „Музикант на годината“ през 2013 г. за цялостно творчество, отличие, връчено от предаването „Алегро виваче“ на БНР посмъртно.

С  бурни аплодисменти Славил Димитров – хорист на Венета Вичева, беше посрещнат на сцената, пищно украсена с цветя, които създадоха настроение и компенсираха лошото осветление и счупени седалки в залата. Мизерията на културния бит продължава да се превъзмогва с идеала за високо изкуство.

Биографията на маестро Димитров е не по-малко респектираща като творческо  развитие. Той е оркестров и хоров диригент, композитор и председател на Българския хоров съюз. Сега ръководи и дирижира Националния филхармоничен хор „Светослав Обретенов“, детския филхармоничен хор, Младежката хорова капела и младежкия симфоничен оркестър към Националното музикално училище „Любомир Пипков“ в София.

Славил Димитров излезе видимо развълнуван и след дълбок поклон каза на публиката в своя роден град:  „Скъпи приятели и уважаема публика, ще изсвирим четири от „Петте скици за струнен оркестър“ от Марин Големинов“. Без да искам да помрачавам празника, който е изключително светъл и аз ще го дирижирам с голямо удоволствие.  Дано и вие да останете доволни. Снощи ни напусна нашият приятел Ростислав Йовчев. Позволете ми произведението на Марин Големинов да бъде в негова памет“.

На 14 юли професорът по пиано щеше да навърши 60 години. На 26 май по време на музикалния фестивал „Софийски музикални седмици“ се състоя юбилейният концерт „Ростислав Йовчев и приятели“ по случай предстоящия  му юбилей. Внезапната  смърт на изтъкнатия пианист изненада  колегите му в цяла България.  А други си припомниха лошото поверие да празнуваш преди рождената си дата. Ще напомним, че през периода 2006-2008 г. Ростислав Йовчев изсвири клавирните концерти на Бетовен, съпровождан от шуменската филхармония и така се нареди сред малцината български пианисти,  изпълнили тези творби интегрално на българска сцена.

Още звучеше музиката на Марин Големинов в шуменската зала, когато джиесемът на една дама пресъздаде музика от Моцарт. Въпреки че ни предупредиха да изключим телефоните, в публиката винаги има един разсеян меломан. Простихме й. Няма нищо случайно. Това подсказа следващото изпълнение в програмата на концерта.

На сцената ни беше представен Виктор Вичев, 15-годишен пианист, който за шести път излизаше пред шуменска публика.  На 6-годишна възраст той започва да свири на пиано и сега е ученик в музикалното училище „Добрин Петков“ в Пловдив.  Носител е над 20 награди от национални и международни клавирни конкурси, някои от които онлайн  предвид  пандемичната  ситуация.  Виктор изпълни първа част от Концерта за пиано и оркестър в ла мажор от Моцарт .  С участието на Симфониета-Шумен и под зоркото око на Славил Димитров младият пианист разгърна целия си потенциал. Удоволствието беше и наше.

Виктор Вичев свири Моцарт

Последва един приятен антракт, когато на сцената трябваше да се позиционира маримба, на която щеше да свири по-малкия му брат Александър. И той на 6-годишна възраст също поема музикален път, но с ударни инструменти, които сега изучава в музикалното училище в Пловдив. Печели национални награди от международни конкурси за ударни инструменти, конкурси за немска и австрийска музика, проведени у нас. Участва в майсторски класове. Един от тях е в Амстердам през 2020 г. „Amsterdam  marimba  weekend  fourth  edition“.  Ето къде е школувал Александър за маримбата!

Когато изселници от Африка отиват в Южна Америка преди 200 години, те пренасят своите инструменти, за да свирят фолклора си. В Мексико маримбата вече се възприема като национален инструмент, с който жителите пресъздават огнената музика на американския Юг.

Александър Вичев излиза за първи път пред шуменска публика. За подкрепа в залата беше неговият преподавател  Пенчо Пенчев и баща му Томислав Вичев –племеник на Венета Вичева.  Творческото изпитание за младия марамбист беше Концерт ът за маримба и струнен оркестър – втора част, от Е. Сежурне.  Макар и в класически стил, 13-годишният Александър ни донесе ритмите на тропика, които бяха в синхрон с потните чела не само на музикантите и диригента, но и на зрителите. Всяка втора дама беше с ветрило, а ръцете на оператори и фотографи се потяха в горещата юнска нощ.  Навън живакът на термометрите беше скочил на 35 градуса!  Всички си мечтаехме за една модерна концертна зала – пак с името „Венета Вичева“, но със съвременна вентилация, акустика, реквизит, защото светлините – подобно газови лампи от миналия век, смазваха изпълнители и публика.

Александър Вичев свири на маримба

Все пак  организаторите намериха място и за хор „Бодра песен“ между роял, музиканти, диригент. Вокалната младост на Шумен естествено се вписа в цялата  празнична композиция  на филхармониците.  Детските личица огряха сцената. Диригентът Славил Димитров пое с ентусиазъм   младите  гласове, за да изпълнят 10 песни – най-любимите, най-родолюбивите, най-българските в хоровата ни класика.

Същите десет песни ще бъдат изпълнени от 400 деца на 3 юли в зала 1 на НДК в проекта „Детският хор на България в София“. Той е по инициатива на Българския хоров съюз с председател Славил Димитров.  Деница Узунова е член на управителния му съвет. Събитието ще се проведе под  патронажа на президента Румен Радев и с финансовата подкрепа на Националния фонд „Култура“.

Началото беше „Детство мое“ – сюита по песни от Георги Костов, музика – Славил Димитров.  Сюитата шуменският композитор посвещава на 80-годишнината на проф. Костов.  Всички оркестрации и аранжименти на песните на хора бяха на Славил Димитров. На финала чухме пак „Детство мое“, но от Вили Казасян,  която всички запяха с ръкопляскане в ритъм в залата. Визитната картичка обаче на хор „Бодра песен“ е  „За да има песен“ – музика П. Ступел, текст Г. Струмски.

Племеникът Томислав Вичев разговаря с шуменци

Детски викове на възторг изригнаха за финал  на концерта. Нестихващи бяха аплодисментите за диригента на хора Деница Узунова, корепетитора Йорданка Илиева и Жанета Кацарова, която от 40 години е на пианото. За всички имаше цветя.  Славил Димитров  хвърли своя букет възможно най-високо на сцената в посока децата. Той  покани колегите си –  музикалните педагози заедно с Александър и Виктор Вичеви. Прегърнати и просълзени, те споделиха радостта от музикалния празник на Шумен.  Много развълнувани  бяха родителите в публиката. Стотици снимки, цветя и аплодисменти отнесоха шуменските славеи.

Цветята за вечерта бяха от кмета Любомир Христов, областния управител Валентин Александров, Ася Аспарухова – председател на Общинския съвет,  проф. Георги Колев – ректор на Шуменския университет,  СУ „Сава Доброплодни“, Бистра Вацова – директор на Професионалната гимназия по икономика, смесен хор „Венета Вичева“.

Тържествен финал на юбилейния концерт

На 6 юли от 18,30 ч. регионалната библиотека „Стилиян Чилингиров“ продължава юбилейната тема за Венета Вичева.  Ще бъде представена книгата „50 години детско-юношески хорови празници „Добри Войников“ от Деница Узунова. Рецензент е проф. д-р на изкуствата Стефан Хърков. Ще има изложба от фонда на проф. Вичева, ще бъдат прожектирани филми за двете годишнини.

Така се предават музикалните традиции на Шумен дори и в пандемия.  Детският хор „Бодра песен“ остава мост между  няколко поколения  певци и диригенти. Щом  детското хорово изкуство е живо, значи има надежда и за децата на България – следващата бодра смяна.

Валентина МИНЧЕВА

Снимки Валентина МИНЧЕВА

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име