Д-р Стойчо Кацаров

За над 100 трайни увреждания и необратими заболявания вече ще се получава пожизнен ТЕЛК. Така се слага край на един брадясал проблем, който тормозеше инвалидите и тежко болните. Досега много от тях бяха принуждавани да се преосвидетелстват за ТЕЛК на всеки три години.

Това се регламентира с промени в Наредбата за медицинската експертиза, които бяха внесени от здравния министър Стойчо Кацаров и се очаква утре да бъдат приети от правителството. „Дава се право на хората с дефинитивни и необратими увреждания да получават решение пожизнено, за да не се налага на всеки 3 години да се явяват за освидетелстване“, каза здравният министър. Промените, по които е работено до късно снощи, бяха представени от Кацаров по време на извънредно заседание на Съвета за тристранно сътрудничество, съобщи Нова ТВ.

С предложените промени се предлага разширяване на дефинитивните и необратими заболявания, за които се дава пожизнен ТЕЛК, като те стават над 100. В наредбата вече влизат наследствени и генетични заболявания. Здравният министър даде пример с хората с онкологични заболявания, които след петата година от заболяването получават 50% ТЕЛК, но минават периодично на преосвидетелстване. Сега те ще получават пожизнен ТЕЛК. Така ще бъде и при хората с диабет, които имат две допълнителни увреждания.

Според д-р Кацаров обаче решението на всички проблеми изисква сериозна реформа и изменение в закона за медицинската експертиза, а за това е необходим действащ парламент и воля.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име