Президентът на РБългария Румен Радев

Президентът Румен Радев свиква 46-тото Народно събрание на 21 юли. Това обяви държавният глава от силистренското село Професор, където е на посещение днес. Предизентът подчерта, че ще следва конституционната процедура и няма да бави връчването на мандат за съставяне на правителство. „По възможно най-бързия начин, защото всички очакваме най-сетне в Народното събрание да започне този диалог, от който очакваме ясно политическо решение с ясна политеска перспектива“, обяви Румен Радев.

Той поздрави партия „Има такъв народ“ с изборната победа и коментира: Това, което направиха вчера, беше да отворят вратата към диалог, към намиране на консенсус относно проблемите. На въпрос дали има вероятност служебното правителство да се превърне в редовно държавнитя глава каза, че това зависи от народните представители и волятя на самите министри, и най-вече от намирането на консенсус около ясни приоритети в името на бъдещето на България.

Президентът подчерта, че партиите трябва да намерят пътя един към друг. „Вижте тези хора (земеделските стопани – бел. ред.). За тях няма студ, няма жега, има ясни моменти, в които те трябва да си свършат работата, иначе всички оставаме гладни“, даде пример той. „Така е и за българските политици, сега е моментът да си свършат работата, да намерят обединение, да намерят пресечни области на тесни интереси, които да са интересите на всички хора“, коментира Радев.

Той посочи, че всички очакват от политиците да продължат демонтажа на порочния модел, да се укрепи държавността, да се намери изход от икономическата криза и бедността. „Всички го очакваме, сега, днес е българската политическа жътва и очаквам българските политици да са на висотата на очакванията на тези хора“, подчерта Радев.

Късно вчера ЦИК обяви избраните народни представители в 46-ото Народно събрание. Списъка можете да видите тук

28 от новите депутати обаче влизат от два избирателни района, затова в срок от 24 часа трябва да определят от кой регион ще ползват мястото си. Окончателният списък на новия парламент се очаква да бъде оповестен в неделя.  

Според Конституцията президентът след консултации с парламентарните групи възлага на най-голямата парламентарна група да състави правителство. Когато в 7-дневен срок кандидатът за премиер не успее да предложи състав на Министерския съвет, президентът възлага това на втората по численост парламентарна група. Ако и в този случай не бъде предложен състав на правителство, президентът възлага на някоя следваща парламентарна група да посочи кандидат за министър-председател.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име