Българите все повече очакват правителство, но липсва сигурността, че ще го има. 75,6% избират опцията „правителство“, пред опцията „нови избори“ (15,6%). В същото време обаче липсва сигурност, че парламентът ще успее да състави правителство. 47,5% предполагат, че той няма да успее, а 39,9% – че ще успее. Останалите се колебаят. Това показва независимо телефонно проучване на „Галъп интернешънъл болкан“, направено сред 816 души в периода 14-16 юли.

Премахването на досегашния модел на управление явно се одобрява и се очакват варианти на управленски конфигурации около всички протестни партии, показва изследването на „Галъп“. „Важно е моделът на управление на ГЕРБ никога да не се повтори“ – твърдят 71,5% от запитаните. Други 20,2% не смятат, че е проблем, ако този модел се повтори.

При това положение, закономерно предпочитанията са за правителство, формирано около т. нар. партии на протеста, коментират от агенцията.

62,5% от анкетираните одообряват идеята служебното правителство да остане на власт под някаква форма, а 32,1% не биха одобрили. Останалите се колебаят, показват още данните от анкетата.

Две трети от анкетираните не одобряват начина, по който Слави Трифонов представи проектокабинета си. 68,7% не одобряват изявата на Слави Трифонов преди свикването на парламента, 24,8% одобряват. Николай Василев не е одобряван от 56,9%, а е одобряван от 23,4%. Останалите се колебаят. Очевидно, изтеглянето на Василев е благоприятна за Трифонов стъпка. 50,4% обаче не одобряват като цяло предложеният състав, а 26,7% го одобряват. Останалите се колебаят, коментират от „Галъп“.

Почти всеки втори гласоподавател определя отминалите на 11 юли избори като по-честни от преди, а силно мнозинство от около две трети подкрепя машинното гласуване. 48,5% от анкетираните смятат, че изборите са били по-честни от преди, 27,9% – същите като преди, а за по-нечестни ги намират 9,3%.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име