Акция на полицията срещу безразсъдните мотоциклетисти в града започва в Шумен тази седмица, съобщиха от Областната дирекция на МВР.

Усилията на полицейските служители ще бъдат насочени към ограничаване на предпоставките за тежки инциденти на пътя с участие на мотоциклетисти в активния мотосезон. Пътните полицаи ще следят стриктно дали водачите са правоспособни, дали мотоциклетите им са регистрирани и дали се движат с предпазни каски.

Нулева толерантност ще  бъде прилагана към водачите на мотоциклети, които създават голям шум, управляват безразсъдно и застрашават безопасността на движението.  Ще се извършват проверки на водачи на мотори както в светлата, така и в тъмната част на денонощието. Те ще бъдат както в града, по участъци от уличната мрежа, които предразполагат  развиване на по-висока скорост, така и извън Шумен.

Ще се следи техническата изправност на превозните средства, включително наличие на шумозаглушители, и дали водачите управляват след употреба на алкохол или наркотични вещества и техни аналози.

Целта на полицейската операция е да се преодолеят проблемите с така наречените  „мото хулигани“. Зад нея твърдо застават представители на мотоклубове в региона. „Остро критикуваме поведението на тези водачи и се разграничаваме от тях. “Провеждали сме разговори с тях, че трябва да спазват правилата, и че не трябва да се дразнят хората с  неразумно шофиране и демонстрации на пътя. Има места, на които могат да се докажат, но това  не е  пътното платно. Затова изцяло подкрепяме действията на полицията за тази полицейска операция. Правилата са за всички и трябва да ги спазваме”, категоричен е Димо Димов, президент на мотоклуб „Madara Horsemen”.

“Подкрепяме полицията и дори за някои нарушения смятаме, че трябва да има по-строги санкции. Ние тези водачи не можем да ги дисциплинираме, нас ни слушат клубните членове. Искаме да кажем „стрийт рейсъри“, че мотоциклетизмът не е скорост, а начин на живот”, допълва Валентин Стойчев член на мотоклуб “The Devils”.

Пътните полицаи ще следят да не се допуска шофиране ма мотоциклети със закрити или заличени регистрационни табели, както и управлението на високи обороти, което създава дискомфорт на жителите на града , особено в късните вечерни и нощни часове. Целта на операцията не е да бъдат санкционирани мотоциклетисти и мотопедисти, а да се пазят хората, и в края на сезона да няма регистрирани тежки инциденти, посочват от полицията.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име