Ива Митева беше председател и на 45-тото НС.

Ива Митева от ИТН отново бе избрана за председател на Народното събрание.  От регистрирани 214 депутати, 137 гласуваха „за“ Митева.

Избрани бяха и шестима заместник-председатели. Те са Виктория Василева от „Има такъв народ”, Росица Кирова от ГЕРБ-СДС, от „БСП за България” -Кристиан Вигенин, от „Демократична България” – Атанас Атанасов, от ДПС – Мукаддес Налбант, а от „Изправи се БГ! Ние идваме” – Татяна Дончева.

Председателят на „БСП за България“ Корнелия Нинова предложи Кристиян Вигенин за председател на парламента. Предложения от останалите парламентарно представени партии за председател на парламента нямаше.

Преди да бъде гласувано предложението за Кристиян Вигенин, последва изказване от депутата Георги Кадиев от „БСП за България“ за неговия отрицателен вот, който той обясни с липсата на разговори между „Има такъв народ“ и останалите партии. По думите на Кадиев, ИТН са победителите на тези избори и те трябва да поемат инициативата.

Причината нашата парламентарна група да не подкрепи Ива Митева е защото няма разговори. И това ще е причината да не подкрепим и предложено от вас правителство, допълни той.

„На 12 юли се навършиха 30 години от приемането на Българската Конституция, съгласно която България е република с парламентарно управление. Народното събрание заема първостепенно място в държавната система и като национален представителен орган, изразяващ волята на народа, определя основните политики на правителството във всички сфери на обществения живот. Народното събрание упражнява парламентарен контрол и по този начин той осъществява парламентаризма. Силен парламент означава прямо отношение с народа, постоянно търсене на отговорност в членовете на Министерския съвет, за да бъдат те по-внимателни в своите действия”, заяви след гласуването Ива Митева.

Тя беше категорична, че трябва да бъдат изпълнени поетите ангажименти към българските граждани чрез приемане на конкретно законодателство за по-висок стандарт на живот, за по-добро здравеопазване, за по-добро образование, за постигане на реална съдебна реформа.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име