Кадър БНТ

За втори пореден път Мика Зайкова откри първото заседание на Народното събрание. „Суверенът, нашият народ, ви избра. Аз разчитам на неговата мъдрост. Ето защо искам да ви призова да бъдем добри, усмихнати, конструктивни и да работим за мечтата на този народ. За просперираща България, за един народ, който има достоен живот и е достоен член на Европейския съюз”, каза Зайкова.

В изказването си Мика Зайкова засегна Доклада на ЕК за върховенството на закона. „Там много ясно се каза, че в България са необходими реформи в съдебната власт. България е необходимо да направи така, че главният прокурор да бъде подсъден, контролиран и сменяем“, добави Зайкова.

Депутатите положиха клетва:

„Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се.“ След това прозвучаха химните на Република България и на Европа.

Този парламент е доста по-близък до реалността и до това, което желаят българските граждани в сравнение с предишния”. Това каза в речта си при откриването на 46-ото Народно събрание заместник-председателят на „Има такъв народ” Тошко Йорданов, цитиран от Нова тв.

Той бе категоричен, че когато получи мандат, партията му ще предложи кабинет и ще проведе разговори с други политически партии. „Не мисля, че имаме сериозни различия с повечето формации – нито по темата за главния прокурор, нито по темата за съдебната реформа, нито за унизителните пенсии на нашите майки и бащи. Ако са верни предварителните декларации за промяна в държавата, а не за заемане на постове, в следващите 10-15 дни би трябвало да има правителство. И то да продължи работата, която започна служебният кабинет. Според нас това е посоката, в която трябва да продължи да се развива страната”, коментира Йорданов.

Той подчерта, че ако отново не бъде съставен кабинет, „няма нищо неправилно или недемократично” в това да отидем на поредни нови избори.

Ние ще бъдем опозиция на следващото управление. Изправени сме пред възможността България да се управлява от мнозинства по интереси, в които отговорността няма да се носи от политическо лидерство, България е имала подобни кабинети на Беров и на Орешарски, такъв тип правителства завършват с крах. ГЕРБ-СДС няма да подкрепи такъв тип правителство. Това заяви от трибуната на Народното събрание Десислава Атанасова от ГЕРБ, цитирана от БНТ.

От името на ПГ на „БСП за България“ пожелавам на всички един стабилен парламент и разумни решения в интерес на хората. Това заяви в първото си официално изказване от трибуната на 46-тия парламент лидерът на левицата Корнелия Нинова.

От най-голямата партия – ИТН, вече се отказаха от това да са протестна партия и казаха, че са антисистемни. Уважаеми колеги – вие вече сте системна партия, част от политическата система, подчерта Нинова.

Да съставим стабилно правителство с ясен времеви хоризонт. Трети избори ще бъдат тежко изпитание за България, категорична е Нинова.

Потвърждавам нашия ангажимент, ако президентът реши третият мандат да бъде предложен на нас, да предложим приоритети и да гарантираме стабилност на хората, каза председателят на БСП, каза още тя.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име