Над 30 производители на вино, спиртни напитки и гурме храни се представят в 8-то издание на Wine & Spirits Fest Burgas. „Бургас е познат като традиционно силен център на винопроизводство не само в страната, но и в региона. Радваме се, че сме домакини на винения фест, който е очакван от бургазлии и туристите в нашия град“, заяви при откриването заместник-кметът Красимир Стойков.

Тази година организаторите отчитат ръст на участници и нови компании. „Надяваме се всички изложители да останат доволни от нашия фестивал, да намерят тук свои партньори, а посетителите да се насладят на продуктите на топ производители на вина и гурме продукти“, посочи организаторът Ивайло Жеглов.  

За първи път във феста се представя изба „Лозето“, чиито над 200 дка лозя са разположени между язовирите „Цонево“ и „Елешница“. От последната им реколта ценителите са впечатлени както от Варненския мискет, така и от Димята. „Това е сорт, който се бере на късна есен и дава голям рандеман. Световната тенденция при вината е към намаляване на алкохолните градуси и това е характерно и за нашите продукти, които са 12,8 – 12,9“, посочи Мартин Марков. Той допълни, че техните вина се предлагат с мезета, произведени в тяхната ферма.

Сред новите изложители е и ВИ „Манастира“, чиито вина са представени от технолога им Марина Митова и Сомелиер No 1 на България за 2012 г. Вихрен Велков. Сред вината, произведени от собствени масиви покрай брега на река Тополница, привлича вниманието на ценителите „Мускат отонел 2020“ с елегантен стил и ненатрапчив вкус.

Вихрен Велков и Марина Митова

Специална селекция вина представя и „Видинска гъмза“, с. Ново село, на технолога Златко Петков, чиито творения се открояват с модерен стил и плодов аромат.  

Премиера на изложението прави и фантастичен ликьор от мед с шафран и мед, произведен в лимитирана серия специално за изложението от „Калакрия“, чиито лозови масиви са позиционирани между Каварна и Българево.

Дебют прави и премиум водка със 100% натурална розова вода, представена от пловдивския мениджър Калофер Заков. Новият продукт впечатлява със съвременна визия и изненадва с екстравагантния си аромат, който допада дори на хора, които не са ценители на водка.

За първи път на изложението се представят и новите вина на „Глушник“, произведени от собствени лозя в района на ветровития Сливен. В последната реколта „Пино Гриджо“ се усещат нотки на цветя и характерните за региона нектарини. 

Традиционните участници във феста „Черноморско злато“ и ВИ „Тодорофф“ привличат ценителите с новите си селекции на бели вина с модерен стил и свеж аромат.

Победителите в миналогодишния конкурс на Wine & Spirits Fest Burgas за розе – „Двор #1“ и носителите на сребърно отличие от ВИ „Юстина“ демонстрират новите си вина, а посетителите остават впечатлени от плодовия им аромат и запомнящ се послевкус.

Своя дебют на Черноморския пазар прави и просеко розе “Vescovado”, произведено във Венеция. “To e създадено от 80 процента от характерния за Северна Италия сорт Глера (Просеко) и 20 процента Пино ноар, като има лек, ненатрапчив вкус, плодов ароматен нюанс и изключително подходящ за лятото“, коментира представителят на фирмата Владислава Цветанова.

Посетителите на Wine & Spirits Fest Burgas могат да дегустират новите реколти на участниците, да договорят търговски условия за разпространение и да си закупят напитки и гурме продукти на място на доставна цена. Производители, технолози, сомелиери разказват на гостите на феста за спецификата на вината и храните, за новостите и тенденциите във винопроизводството. Изложението е открито от 16 до 22 ч. до 25 юли 2021 г. в експо център „Флора“ на Морската градина в Бургас.

Екатерина Кючукова

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име