Пет пожара са регистрирани от началото на годината до момента в Североизточна България.

Всички стопанства на територията на СИДП имат готовност да се справят с евентуални пожари в държавните горски територии. Това е заключението на експерти от РДГ-Шумен и Варна, пожарните служби и служители на предприятието, съобщиха от СИДП.

В рамките на месеца бяха инспектирани всички водоизточници, от които ще се черпи вода при пожар, бе проверено състоянието на минерализованите ивици и полосите, както и на екипировката и противопожарните автомобили на стопанствата.

Пет пожара са регистрирани от началото на годината до момента в Североизточна България, като са засегнати общо 16 декара от територията на ДГС-Варна, ДГС-Генерал Тошево, ДЛС-Шерба, ДГС-Нови пазар и ДЛС-Черни Лом. За същия период на миналата година пожарите са били 45 и са обхванали 677 декара. През последните две години пожарите на територията на СИДП са низови, най-често е горяла мъртва горска постилка, треви и храсти.

Ръководството на предприятието за пореден път призовава хората да не палят огън извън населените места, защото продължителното засушаване и високите температури през последните дни са изключително опасни и са предпоставка за възникване и разпространение на пожари, които трудно биха били погасени. Всички, които станат свидетели на нерегламентирани запалвания в близост до горските територии, могат да подават сигнали на телефон 112, за да може пожарните служби и горските да реагират възможно най-бързо и да не се стигне до унищожаване на големи горски масиви.

 През последните две седмици на територията на страната възникнаха няколко сложни полски и горски пожара на голяма територия, изискващи намесата на много пожарникари и техника за ликвидирането им, съобщиха от полицията.

От началото на месец юли 2021 година, на територията на Област Шумен са възникнали общо 104 произшествия, като пожарите са 34.  От тях 2 са в житни блокове, като са унищожени 73 дка посеви.

Дейността на Районните служби за пожарна безопасност и защита на населението се затруднява от големия брой възникнали пожари и продължителното време, нужно за ликвидирането им.

Заради това от полицията напомнят, че е категорично забранено паленето на открит огън и извършването на огневи работи в горските територии извън определените за целта места, както и на стърнища и суха трева като  санкциите за нарушителите са в размер от 200 до 2 000 лв.

Изрично се забранява паленето на открит огън, тютюнопушенето и паркирането на моторни превозни средства в площите с посеви със зърнено житни култури и в непосредствена близост до тях от настъпването на восъчна зрялост до окончателното прибиране на реколтата и изораване на стърнищата, както и паленето на стърнища и други растителни остатъци и използването на открити огнеизточници в земеделските земи и извън тях (слогове и крайпътни ивици).

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име