„В момента скаутите приключват! Една доказана детска организация е пред закриване заради унищожителната политика на кмета /Любомир/ Христов, на Костова /зам. кметът по финанси, б.р/ и на Косев /зам. кметът по образование и спорт, б.р./!“. Това заяви общинският съветник Добромир Драев, основател на скаутския клуб „Мадарски конник“, а сега негов активен доброволец.

Финансовото състояние на младежката организация е критично заради липсата на подкрепа от страна на общината и негативния ефект от Ковид пандемията. „Нямаме никакви пари. От три години финансираме детските лагери и всички дейности на младежите само с членски внос и наши лични средства. Но заради пандемията, половината родители спряха да плащат членски внос и средствата изобщо не стигат, въпреки, че ние, доброволците, продължаваме да даваме лични средства“, заяви Драев.

Създаденият преди 11 години скаутски клуб е една от най-масовите и най-ефективните неправителствени организации в региона и обхваща около 100 деца, младежи и доброволци. От учредяването си, скаутите винаги са получавали подкрепа от общината, но през последните две години кметът Любомир Христов отказва по всякакъв начин да даде пари за децата, въпреки решенията на местния парламент.

Сега скаутският клуб „Мадарски конник“ за трета година се опитва да получи финансова подкрепа от община Шумен. Добромир Драев е внесъл предложение за целево финансиране на скаутите в размер на 15 000 лв., което да влезе в актуализацията на бюджета. Като източник на средствата Драев посочва няколко позиции в капиталовата програма на общината, свързнаи с купуването на самосвали и водоноска. водоноската, според администрацията, ще струва 172 000 лв. Драев обаче смята, че тази цена е раздута и предлага част от средствата да се пренасочат за скаутите.

„Една организация, която донесе толкова много позитиви на цялата общност в Шумен, на децата и на младежите, която популяризира града чрез международните си лагери, е на път да приключи заради липсата на средства. Ако успеем да изкараме до края на годината, ще е чудо“, мотивира искането си Добромир Драев. И обвинява кметът Любомир Христов, че унищожава скаутите в Шумен само заради личната си вражда с Драев, който е един от малкото критици на градоначалника в местния парламент.

Припомняме, че повече от две години кметът на Шумен изглежда, че води необявена война срещу най-популярната младежка организация в града. От началото на 2019-та градоначалникът отказва да финансира малките скаути, въпреки приетите от общинския съвет решения. През 2019 г. съветниците гласуваха 14 000 лв. за дейността на скаутския клуб. Под различни поводи обаче решението беше връщано за ново гласуване, а в крайна сметка бившият областен управител Стефан Желев го оспори в съда.  Административният съд обаче отхвърли жалбата на Желев и постанови, че решението на местния парламент за финансирането на скаутите е законно. Това съдебно решение влезе в сила в края на 2019-та, но и до днес не е изпълнено от кмета Любомир Христов. Той продължава да отказва да даде парите на младежката организация, въпреки съдебното решение.

През 2020 г. общинският съвет отново взе решение да подкрепи скаутския клуб, този път с 30 000 лв. Кметът Христов и този път отказа да изпълни решението на местния парламент и вместо това заведе дело.

Ние вече нямаме средства за съдебни дела! На кмета му е лесно, той не си плаща делата от джоба като нас, той си наема адвокати с общинските пари и може да води дела до безкрайност. А ние дори не можем да го принудим да изпълни влезли в сила съдебни решения, възмущава се по този повод Добромир Драев.

На сесията в четвъртък ще бъде направен поредният и вероятно последен опит за спасяване на скаутския клуб. Дори и съветниците да спасят децата-скаути, това пак не е гаранция, че кметът ще изпълни решението им или че няма да започне нови съдебни битки срещу младежката организация.

Но ще бъде много любопитно да се чуят обясненията на градоначалника, който е готов да похарчи 30 милиона за асфалт, но не иска да даде 15 000 за децата на Шумен…

Дияна Желязкова

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име