Д-р Димитър Костов

Има няколко негативни тенденции, които отслабват готовността на МБАЛ – Шумен за очакваната нова вълна на Ковид 19, заяви пред журналисти управителят на лечебното заведение д-р Димитър Костов.

Има изтичане на кадри от областната болница към други лечебни заведения. Това е обяснимо, защото колегите са преуморени и търсят по-лека работа, коментира д-р Костов, но помоли останалите директори да задържат назначенията.

Освен проблема с кадрите, има проблеми и с базата, както и с финансите на МБАл – Шумен. Болницата е подала проект на стойност 360 000 лв. към МЗ за изграждане на асансьор в терапевтичния блок, за монтиране на кислородна инсталация на втория етаж в сградата, както за довършителни ремонти на стаите. Идеята е всички ковид болни да се приемат в терапевтичния блок, където могат да се разкрият 100 легла, заяви д-р Костов.

Във връзка с базата, шефът на болницата обаче определи като проблем искането на Медицинския колеж да вземе и втория етаж от сградата на бившата белодробна болница. Сега там е настанено отделението по кожни болести на МБАЛ – Шумен. Ще дам и писмено становище на общината, че тези легла са необходими на болницата и в момента не трябва да се дава етажът на други институции, заяви д-р Костов.

Той допълни, че в момента не е добро и финансовото състояние на болницата заради големия брой пациенти с Ковид през месеците април и май.  През пролетта имаше дни, когато броят на болните с Ковид достигаше 270 души.

Нямаме право да не сме готови за нова вълна, тъй като сме единствената многопрофилна болница в региона. Ние ще бъдем готови, но изпитваме определени трудности, обобщи д-р Димитър Костов

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име