Сн. архив Радиан.бг

Да се увеличи заемът за ремонт на улици и новият дълг да бъде до 31,5 милиона лева – това предлага кметът на Шумен Любомир Христов със своя докладна записка до общинският съвет. Христов се мотивира с проведеното обществено обсъждане и изразеното становище от някои общински съветници, че кредитът може да бъде увеличен до 30 милиона лева.

Първоначално общината обяви, че възнамерява да тегли дългосрочен заем в размер на 15 млн. лв. за ремонт на улици и за подмяна на уличното осветление. Кредитът беше заложен в бюджета за 2021 г. Според този вариант, ще бъдат ремонтирани 88 улици в Шумен, най-вече такива, които са засегнати по двата водни проекта ИСПА 1 и ИСПА 2. В сумата е включено и разширение на платното на ул. „Марица“ с покриване на река Енчова, както и изграждане на енергоефективно осветление в общината.

По-късно от общинската администрация обявиха, че ще теглят втори заем от 3 млн. лв. за ремонт на улиците в селата. Така общият размер на кредита стана 18 млн. лв.

Сега се предлага нов вариант за заема – до 31,5 млн. лв.

Кметът предлага и три варианта за разпределение на средствата между града и селата. При първия вариант ще има 15 млн. лв. за Шумен и 3 млн. лв. за селата. Втори вариант предвижда 16 млн. лв. за града и 4 млн. лв. за селата. Третият вариант е 24 млн. лв. за града и 6 млн. лв. за селата.

Христов предлага да се създадат три комисии, които ще оценят обектите, ще предложат кои улици да бъдат ремонтирани с новия заем и ще изберат финансираща институция

Решението трябва да се вземе на предстоящата сесия в четвъртък. Вчера бюджетната комисия към общинския съвет отхвърли предложението за 30-милионен заем.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име