Областният управител Валентин Александров свика заседание на кризисния щаб

Ниска е заболеваемостта от Ковид 19 в Шуменска област, затова не се налага въвеждането на нови ограничителни мерки. Това беше обявено на заседание на кризисния щаб, свикано от областния управител Валентин Алекссандров.

В момента заболеваемостта н региона е 5,8 на 100 000 население, значително по-ниска от средната за страната, която е 17 на 100 000, съобщи директорът на РЗИ–Шумен д-р Пепа Калоянова. В областта има общо 14 случая на Ковид – 10 в Шумен и по два в Нови пазар и във Върбица. В болница се лекуват само трима от заразените.

Миналата седмица в региона е установен и първи случай на заразен с варианта Делта, т.е. индийската мутация. Става въпрос за жена от Шумен, работеща в Англия, която се е върнала в отпуск. Заболяването й протича леко и жената не е в болница, каза д-р Калоянова.

Заради ниската заболеваемост в региона продължават да се прилагат действащите досега мерки – носене на маски на закрито, дистанция от метър и половина и редовна дезинфекция. Ще се проведат работни срещи по общини, за да се запознаят кметовете на населени места с националния оперативен план за справяне с пандемията. Продължава контролът за спазването на противоепидемичните мерки и на предписаната карантина в случай на заболели.

Ваксинацията изостава

Броят на ваксинираните в региона изостава в сравнение със средния показател за страната. В момента със завършен курс на инумизация са 18 941 души, или 11 % от населението. Това е с около 2 % по-ниско от средното за страната.

Сега е най-подходящият период за ваксинация, тъй като хората ще успеят да си поставят двете дози преди очакваната нова вълна на Ковид, подчерта д-р Калоянова. В региона има 6 имунизационни кабинета, които разполагат с всички ваксини. Имунизации могат да се правят и при личните лекари.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име