С премиера на спектакъла „Михал Мишкоед” от Сава Доброплодни ДКТ „Васил Друмев” – Шумен ще отбележи 165 години от първото театрално представление в Шумен и в България.

Драматургичният вариант е на Кольо Карагеоргиев, а сценичната визия и костюми на Димитър Димитров.

В главната роля на Михал ще видим популярния от малкия и големия екран актьор Николай Станоев, който ще си партнира с част от трупата на шуменския театър Стефани Лечева, Веселин Бърборков, Валери Зарков, Радостина Велкова Александра Михайлова, Светльо Иванов, Пламен Иванов, Вилиана Димитрова и Катрин Лалова.

След 1856 година в репертоара на шуменския театър пиесата е поставяна два пъти – през 1994 г. и през 2001 г.

Спектакълът е главно събитие в програмата, посветена на 165 години от първото представление в Шумен и в България и се осъществява с подкрепата на Община Шумен и Съюз на артистите в България.

Премиерата ще бъде на 16 август от 19:00 ч. в салона на ДКТ „Васил Друмев”.

От 18:30 ч. ще бъде издигната хоругвата на театъра и ще бъде запален театралният огън.

„Всеки шуменец знае, че една от причините Шумен да се гордее с културно наследство и културно развитие, е имено първото театрално представление, което се е състояло  през 1856 година. Онова, което обаче малко  хора отчитат е, че това не е просто първото театрално представление в България, а е първата крачка на България към Европа. От съвременна гледна точка, от наша гледна точка, това е обобщението – Шумен отваря вратата за културна интеграция с Европа, това е много важно и много силен повод шуменци да се гордеят”, сподели  пред журналисти Димитър Димитров, директор на ДКТ „Васил Друмев” – Шумен.

„Интересът тогава е бил голям, свидетелстват запазените спомени. Фарсовата схема „надхитряне на глупака от хитреца „, е била просто, ясно и разбираемо разказана. Днес 165 години по-късно, ние ще съживим този текст на наша сцена. С мил наивитет ще ви покажем как неконтролираната жажда за младост превръща човека в глупак в очите на другите. Ще ви срещнем с герои, чието дребно щастие се определя от наивността и житейския ентусиазъм на техните жертви. И всичките им действия минават като на парад пред очите и ушите на две клюкарки, представящи общественото мнение”, коментира режисьорът Съби Събев, който се заема с нелеката задача да постави пиесата на Сава Доброплодни „Михал Мишкоед”.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име