През последните дни се наблюдава растяща тенденция както на броя на заразените с COVID-19, така и на хоспитализираните пациенти. Четвъртата COVID-вълна обаче заразява цели семейства, предупреждават от Военномедицинска академия на Фейсбук страницата си. Медиците описват симптомите и правят сравнение с предходните три вълни на заразата:

И преди, и сега инфекцията протича по-тежко при възрастните хора. При амбулаторната практика пациентите определено са по-млади – между 20 и 40 години. 90-95% от приетите за болнично лечение във ВМА са възрастни хора, коментират специалистите от Катедрата от инфекциозни болести на ВМА.

Наблюдават се и някои различния по отношение на симптоматиката в сравнение с предходните три вълни:

– един от основните симптоми е много висока температура – до 40 градуса, която упорства дълго време и не се влияе от антипиретици. Често срещана е и кашлица, свързана и със задух. Наблюдават се и познатите изменения, които предизвикваше т.нар. британски щам на коронавируса;

по-рядко обаче се среща загубата на обоняние и вкус. Няма нищо общо с първия вариант, който беше от Ухан, където основният признак бяха именно загубата на обоняние и вкус, подчертават специалистите. В момента едва 5-10% от пациентите съобщават за подобни симптоми, които обаче много бързо отшумяват.

От хоспитализираните случаи може да се направи обобщение, че до болница пациентите стигат на шести-седми ден от положителния тест, каквато тенденция се наблюдаваше и преди. Всичко обаче зависи от имунната система на човек, при някои усложненията настъпват и по-рано – от 24 до 48 часа.

„Имаме положителни случаи и на имунизирани лица, без оглед на вида на приложената ваксина. Определено при тях не се налага да бъдат хоспитализирани, тъй като заболяването протича много по-леко и в никакъв случай не се стига до дихателна недостатъчност“, казват инфекционистите от ВМА. Те напомнят, че сега е моментът хората да се защитят като се ваксинират, особено тези с онкологични заболявания, диабет и други, при които опасността от тежко протичане е най-голяма.

„Спазването на мерките остава важен момент при ограничаване разпространението на вируса. А ключовата роля се пада на личната отговорност“, посочват от ВМА.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име