Народното събрание окончателно отложи увеличението на пенсиите за 25 декември 2021 г. Тогава пенсиите ще бъдат преизчислени с по-висок коефициент за всяка година стаж и ще се увеличат средно с 12.5 %. Минималната пенсия се увеличава от 300 на 370 лв., а максималната от 1440 на 1500 лв.

От 1 октомври месечната добавка за всички пенсионери се увеличава от 50 на 120 лв. и ще се изплаща до края на годината. Това ще струва около 750 млн. лв., които бюджетът може да си позволи заради доброто изпълнение на приходите, заяви финансовият министър Асен Василев. Не се знае какво ще стане с добавките след Нова година. Следващото мнозинство в парламента може да ревизира решението за увеличаване на пенсиите.

От 1 октомври обезщетението за отглеждане на дете до 2-годишна възраст се увеличава от 380 на 650 лв. Това също е засега само до края на годината.

Това реши окончателно парламентът днес. Този последен вариант беше одобрен с гласовете на ИТН, ДБ и ДПС, а групата на ИБГНИ се разцепи – трима подкрепиха отлагането, осем гласуваха против него. ГЕРБ не участва в гласуването. БСП защитаваше тезата, че има пари за увеличение и на пенсиите, и на добавките от 1 октомври.

Коментари

коментар

1 Коментар

  1. Кого заблуждавате, че минималната пенсия е 300 лева

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име