На 14 септември от 17.30 ч. в Регионалната библиотека „Стилиян Чилингиров” гостуват Богдана Карадочева и Стефан Димитров с представяне на автобиографичната си книга „Безнадежден случай”, написана под редакцията на журналиста Георги Тошев. На 15 септември, отново от 17.30 ч., в библиотеката ще бъде представен документалният филм „Париж на Богдана” (45 мин., режисьори: Ема Константинова, Георги Тошев), който връща зрителя в 70-те години на френската столица и минава по стъпките на Богдана Карадочева към мечтата й да пее в зала „Олимпия”.

Богдана Карадочева и Стефан Димитров са едни от най-известните и обичани български изпълнители. Тя е българската кралица на шансона. Пее от 14-годишна възраст, като дебютът й, подкрепен от известния ни композитор Вили Казасян, е през 1965-та на сцената в БИАД – център на българската естрада в началото на 60-те. Пак през 1965-та осъществява първия си концерт и първия си запис – на песента „Тази вечер аз съм хубава”. Талантът й е всепризнат и международният успех не закъснява – през 1967 г. печели първа награда на Международния фестивал за забавна песен в Сочи (Русия).

Истинското й признание обаче е на фестивала „Златният Орфей” през 1969-та, когато за първи път Голямата награда в Международния конкурс за изпълнители е спечелена от българска певица, а председателят на журито Бруно Кокатрикс й връчва лично и наградата на Асоциацията на френските музикални театри. В следващите години печели овациите на публиката на редица международни фестивали и пее със звезди като Адамо, Жилбер Беко, Клиф Ричард, Шарл Азнавур, Жозефин Бекер; солистка е на оркестри като Биг бенда на Карел Влах (Русия), на Паул Кун (Берлин), Всесъюзното радио с диригент Юрий Силантиев (Русия). Част от кариерата й са концертни турнета във Франция, Белгия, Австрия, скандинавските и други европейски страни, в Куба, Канада и Алжир, както и издаването на малки плочи от „Pathe Marconi” и „Philips”. Сдружението за българска духовност я удостоява с наградата „Най-български певец” за 1998.

Стефан Димитров е сред водещите композитори в българската забавна музика. Работи като щатен аранжор в Биг бенда на БНР, композира оркестрови пиеси, музика за тв спектакли, театрална и филмова музика, като за текстовете на своите песни си сътрудничи с автори като Михаил Белчев, Миряна Башева, Маргарита Петкова. През годините много от песните му са наградени на фестивала „Златният Орфей”. През 1992 Стефан Димитров е назначен за директор на Канал 1 на БНТ, през 1996-1997-ма е директор на Нова телевизия, а през 1997 – генерален директор на БНТ. От 2010 г. до 2016 г. е директор на програма „Христо Ботев” на БНР. Автор е на редица тв предавания по БНТ и Нова телевизия.

За героите в книгата „Безнадежден случай” редакторът й Георги Тошев казва:Богдана Карадочева и Стефан Димитров се познават от деца, били са приятели, за да станат един ден семейство, и са доказателство, че във всяка добра история пръст има съдбата. Той е създал едни от най-хубавите български песни. Тя е изпяла част от тях и е донесла на България международно признание. Двамата остават сред най-обичаните български изпълнители.”

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име