Съпредседателят на Зелените Владислав Панев и новият директор на ДЛС "Паламара" Гюнай Кадиров пред ловната база

Любимото на Бойко Борисов ловно стопанство Паламара вече е свободно за граждани. Доскоро базата, заедно с огромните й горски територии, беше непристъпна за обикновените данъкоплатци, въпреки че е държавна собственост.

Днес обаче заедно с шефа на Агенцията по горите Александър Дунчев и съпредседателя на Зелените, депутата Владислав Панев, влязохме необезпокоявано в Паламара, а новият директор на стопанството Гюнай Кадиров дори ни показа ценоразписа, който е подготвил за ползване на базата от граждани.

Срещу 100 лв. на вечер гостите могат да се настанят в любимия на властта ловен дом и да ползват всички екстри – басейн, джакузи, турска баня, сауна, да почиват сред тишината на разположеното „вдън гори телилейски стопанство“ и да се наслаждават на сърните и елените, които надвечер идват буквално до прозорците.

Басейнът с джакузи в Паламара

А новият шеф на Паламара дори обмисля да организира сватби и други тържества на огромните поляни – идея, която би изглеждала светотатствена по времето на Бойко Борисов. Тогава в Паламара влизаха само поканени от него /или от домакина Бейзат Яхя/ гости. Но Мая Манолова, например, не успя да влезе, въпреки настояването й, че като гражданка има право да бъде на държавна територия.

Една от по-малките зали в Паламара. Запознати я наричат на шега „залата на порциите“. Вдясно е мястото, където обичал да седи Бойко Борисов и никой друг не сядал там, обясняват запознати. На дългия диван до него се подреждали гостите – кметове, депутати, шефове на институции и други молители

Превзехме Паламара, шеговито възкликна днес Владо Панев и отчете пропуска, че нямаме знаме, което да забием върху известната ловна крепост. Извън шегите, народният представител от Демократична България и директорът на Агенцията по горите Александър Дунчев направиха обстойна проверка на работата в ловно стопанство Паламара.

Александър Дунчев /вдясно/ проверява внимателно документите на ДЛС Паламара

„Стопанството има договор за съвместна дейност с фирмата на Валентин Златев, но като гледаме документите, установяваме, че държавата инвестира 80 % от средствата, а частната фирма – само 20 %. Въпреки това, именно частната фирма с нейните 20 % е управлявала Паламара“, коментира след проверката Владислав Панев.

Шефът на Агенцията по горите пък беше неприятно изненадан от приватизирания ловен дом Дъбрава, намиращ се в съседство с базата на Паламара. Дъбрава е известен като „царският ловен дом“, строен през 1932 г. Добре ремонтираната хижа заедно с прилежащите й стопански постройки незнайно защо е била приватизирана преди няколко години. И сега е частна ловна база, заобиколена от държавна гора.

Ловният дом Дъбрава

„Тук се вижда проблемът в ловните стопанства – преплитането на частните бизнес интереси с държавната грижа, държавната собственост и държавната сметка“, коментира по този повод Александър Дунчев, който се възмути, че в „държавната гора с държавните жълъди се прави частен лов“. „Държавата се грижи и плаща сметката, а частникът се възползва от перфектните условия. И той полага грижи, но някак си е изкривена сметката“, заяви шефът на Агенцията по горите.

Затова още повече се зарадва на „освободената“ Паламара. „Огромен пробив, браво!“, похвали той директора на стопанството. И не скри очакванията си, че работата на Паламара ще става все по-открита за гражданите.

Очаквайте още за проверките в ловното стопанство

Дияна Желязкова

Коментари

коментар

3 КОМЕНТАРИ

  1. Очакваме да има и проверка в местноста ЕЛЕЩНИЦА община Върбица с.Бяла река,да не забравяме и незаконната вила на бившия директор СИДП ШУМЕН В.Нинов

  2. Браво.Всички ловни стопанства трябва да се проверят обстойно !

  3. Когато котката я няма, мишките си правят купон ! После котката ги изяжда .. ако не избягат бързо. И дунчо и гюнчо са шутове като джери…..

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име