Днес се проведе среща на съдии от Районен съд – Шумен с г-жа Джесика Ким, постоянен юридически съветник на Департамента по правосъдие на САЩ за България и Румъния и г-жа Марина Грейсън, секретар по политико-икономическите въпроси на Посолството на САЩ в България.

Срещата е в продължение на сътрудничеството между Посолството на САЩ в София и Районен съд – Шумен, Office of Overseas Prosecutorial Development, Assistance and Training (OPDAT) на Департамента по правосъдие към Посолството, съобщиха от РС.

По време на срещата беше представена работата на отдела в България и се обсъдиха възможности за бъдещо сътрудничество чрез организиране на програми и обучения. Проведе се дискусия, в която бяха обсъдени бъдещите проекти на Департамента на правосъдие на САЩ, свързани с върховенството на закона.

Мирослав Марков, председател на Районен съд – Шумен представи актуалните предизвикателства на съдиите, свързани с Единната информационна система на съдилищата, с кадровата обезпеченост, с взаимодействието с Висшия съдебен съвет и електронното правосъдие. Проведе се конструктивен диалог в присъствието на съдиите Е. Ангелов, Д. Георгиева, Р. Георгиева, П. Николова, Ж. Марчева, Л. Григорова, на който бяха обсъдени необходимостта от законодателни решения свързани с конкурсното начало, с реформата на съдебната карта, с натовареността на съдиите и др.

Г-жа Джесика Ким е постоянният юридически съветник на Департаментa по правосъдие на САЩ за България и Румъния, базирана в Американското посолство в София. Тя е федерален прокурор с фокус върху публичната корупция и финансовите престъпления. Работата ѝ в България е свързана с подкрепа на правосъдния сектор за създаване на капацитет за борба с публичната корупция, прането на пари и организираната престъпност.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име