Служители на Бюрото за защита на свидетели. Сн. в. Сега

Парламентът прие окончателно на второ четене поправки в законодателството, с които Бюрото за защита на свидетелите се прехвърля от прокуратурата, където в момента е на подчинение на главния прокурор, към Министерството на правосъдието. Това са единствените поправки, свързани с главния прокурор, които успяха да минат на второ четене при мандата на този парламент.

Против промените гласуваха депутатите от ГЕРБ и ДПС, които на моменти не участваха в гласуването, вероятно за да съборят кворума. Накрая от регистрирани 141 депутати, за промените гласуваха 129.

Реакциите: Pi ar Sevi Boiko, prieha go

„Бюрото за защита на свидетели вече няма да е лична преторианска гвардия на гражданина Иван Гешев, а ще е именно бюро за защита на свидетели. Въпреки съпротивата на ГЕРБ и ДПС“, коментира във фейсбук народният представител от Демократична България Николай Христов. И допълни иронично: Pi ar Sevi Boiko, prieha go!

„Страхотна победа на свободата срещу страха!“, написа и депутатът от ДБ Ивайло Мирчев. „Днес българският парламент отне на главния прокурор един от основните му инструменти за натиск и репресии. Гласувахме Бюрото за защита на свидетели да бъде прехвърлено към Министерството на правосъдието вместо да остане на подчинение при Гешев. E, голяма работа, ще кажат някои. Да, голяма е. Защото в досегашния си вид Бюрото служеше основно като преторианска гвардия на главния прокурор и негова бухалка във внимателно прицелени акции. Любопитен факт е, впрочем, че за охраната на главния прокурор всички ние плащаме няколко пъти – освен Бюрото за защита на свидетели, Гешев е охраняван също така от НСО и от МВР. Безценен кадър! Сигурно за това партиите на статуквото самоотвержено се бориха да му запазят Бюрото. Не успяха. Смятам тази днешна победа за изключително важна. Тя показа, че можем, малко по малко, да върнем страната си към правовия ред. А правов ред ни трябва, за да има в България истинска стабилност. Стабилността не означава да не ходим на избори. Означава да имаме такава съдебна система, че престъпленията да не остават неразследвани и ненаказани. Тогава ще спрем всички заедно да плащаме тройно за нечия охрана, за нечии сараи, за нечии пристанища. Много пъти съм го казвал и няма да спра да го повтарям – не ни е бедна държавата, корумпирано и некадърно ни е управлението, а правосъдието ни е оставено с вързани ръце. Днес направихме пробив, с който можем да се гордеем. След него в следващия парламент ни чакат още много битки в името на същата цел“, коментира народният представител.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име