Снимка БНТ

Имената на новите служебни министри бяха публикувани в днешния извънреден брой на „Държавен вестник“, а по-късно Румен Радев обяви състава на новото служебно правителство на официална церемония в президентството. Така за пръв път в най-новата история на България служебен кабинет предаде властта на друг служебен кабинет.

„Правителството разкри тежкото наследство, олигархичния модел на управление, разрухата в социалните системи, беззаконието в големите инфраструктурни проекти, осветли и пресече множество корупционни схеми, сезира прокуратурата по констатираните злоупотреби, противопостави се на модела на завладяната държава, прекрати рекета върху бизнеса, упражняван от предишната власт, и задвижи контролните системи на държавата. Постигнат беше рекорден икономически ръст, рекорден ръст на приходите и исторически ниска безработица”, каза Румен Радев.

Според него служебният кабинет е доказал, че е възможно „демократичното единодействие между родолюбиви хора от разни политически хоризонти в името на България”. По думите му този модел на управление е капитал за политическото бъдеще на Родината.

Основната задача пред новото правителство ще бъде да организира и осигури безпроблемното протичане на вота на 14 ноември, когато ще се проведат избори 2 в 1 – президентски и предсрочни парламентарни.

В новия служебен кабинет има трима нови министри – на финансите, икономиката и транспорта.

Ето състава на служебния кабинет:

Стефан Динчев Янев за служебен министър-председател на Република България;

Гълъб Спасов Донев за служебен заместник министър-председател по икономическите и социалните политики и служебен министър на труда и социалната политика;

Бойко Илиев Рашков за служебен заместник министър-председател по обществен ред и сигурност и служебен министър на вътрешните работи;

Атанас Ангелов Пеканов за служебен заместник министър-председател по управление на европейските средства;

Валери Иванов Белчев за служебен министър на финансите;

Георги Великов Панайотов за служебен министър на отбраната;

Стойчо Тодоров Кацаров за служебен министър на здравеопазването;

Виолета Колева Комитова за служебен министър на регионалното развитие и благоустройството;

Николай Денков Денков за служебен министър на образованието и науката;

Светлан Христов Стоев за служебен министър на външните работи;

Янаки Боянов Стоилов за служебен министър на правосъдието;

Велислав Величков Минеков за служебен министър на културата;

Асен Петров Личев за служебен министър на околната среда и водите;

Христо Георгиев Бозуков за служебен министър на земеделието, храните и горите;

Христо Владимиров Алексиев за служебен министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията;

Даниела Тодорова Везиева за служебен министър на икономиката;

Андрей Стефанов Живков за служебен министър на енергетиката;

Стела Иванова Балтова за служебен министър на туризма;

Андрей Георгиев Кузманов за служебен министър на младежта и спорта.

Финансовият министър Валери Белчев беше начело на Фонда на фондовете във второто правителство на Бойко Борисов. Има 15-годишен опит във финансовия сектор, работил е в редица водещи търговски банки до 2006 г.

Валери Белчев

През 2007 г.  основава стратегическо партньорство с „Ротшилд и Сие“ (Rothschild&Cie) и става негов изключителен партньор в България до 2013 г. През 2014 г. се присъединява към Българската банка за развитие, където е началник на отдел „Бизнес развитие“. Белчев притежава магистърска степен по публична администрация от Harvard University, която надгражда магистърската му степен по финансови и банкови техники от Université Paris 2 Panthéon-Assas и магистърската му степен по международни икономически отношения от УНСС, София.

Даниела Везиева беше зам.-министър на икономиката и във второто правителство на Бойко Борисов като представител на Реформаторския блок. 

Даниела Везиева

Завършила е финанси и кредит в Стопанска академия „Д.А.Ценов“ – Свищов. Притежава опит в сферата на публичните финанси и администрацията. Работи по проекти свързани с децентрализацията и въвеждане на нови модели на управление от 2003 г. От 2007 г. до 2014 г. представлява България в Бюджетния комитет на Европейски училища. Преди това е работила като началник отдел „Административно, правно, финансово, стопанско и информационно обслужване“ в Регионален инспекторат по образование в Русе.

Христо Алексиев вече беше служебен министър на транспорта в първия кабинет, назначен от Радев през 2017 г.

Христо Алексиев

На 12 юли тази година лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов го обяви като номинация за министър на транспорта в първия си неуспешен вариант за правителство с премиер Николай Василев. Алексиев до момента заемаше висш мениджърски пост в Национална компания „Железопътна инфраструктура“ и е смятан за един от най-добрите специалисти по жп транспорт у нас. Има магистърска степен по специалността „Международни икономически отношения“ от УНСС

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име