Д-р Димов /вляво/ и д-р Ахмедов са отлиници във ваксинацията

Шуменският медицински център „Иван Рилски“ и общопрактикуващият лекар от Върбица д-р Алиосман Ахмедов са отличници във ваксинацията срещу Ковид 19 и днес бяха наградени с грамоти от Министерството на здравеопазването. Отличията бяха връчени от областния управител Валентин Александров и директора на РЗИ – Шумен д-р пепа Калоянова, които благодариха на медиците за добрата им работа по имунизиране на жителите на региона.

Екипът на МЦ „Иван Рилски“ е поставил общо 8 385 дози ваксини от началото на кампанията, а д-р Ахмедов е имунизирал 1 476 жители на община Върбица.

Като цяло обаче Шуменска област изостава с 3-4 процента от средните стойности за страната по брой ваксинирани, каза д-р Пепа Калоянова. До момента в региона са поставени 52 118 дози ваксини, като с напълно завършена имунизация са 26 165 души, т.е. едва 15,2 % от населението. Много сме далече от търсената цел от 70 % ваксинирани, отчете д-р Калоянова.

Д-р Димов от МЦ „Ива Рилски“ пък определи като резил ниският брой на ваксинираните в Шуменско и изоставането на региона дори от слабото за България имунизиране срещу Ковид 19. „Комбинацията между невежество и безконтролен интернет ни доведе до това изключително ниско ниво, което е резил“, коментира д-р Димов и напомни, че до този момент резултатите от ваксинацията напълно опровергават страховете на хората. „Ваксинациите са понасят добре, няма тежки реакции от тях, а в същото време спасяват животи“, подчерта д-р Димов.

Грамота за МЦ „Иван Рилски“

Д-р Ахмедов пък обясни, че е обикалял върбишките села, за да имунизира хората на място и да им обяснява какви са ползите от ваксинацията. „Първо говорих с пациентите с хронични заболявания и им обясних колко опасен е този вирус, срещнах се и с кметовете на селата. Имаше и такива, които се опитват да провокират напрежение, но се опитвам да обясняват на хората, че е по-страшно, ако не си ваксиниран“, каза д-р Ахмедов. Той има практика от около 2000 души в 5 върбишки села и вече е поставил близо 1500 дози ваксини на своите пациенти.

Грамота за д-р Ахмедов

В региона продължават да работят 6 ваксинационни пункта, имунизации правят и всички общопракитуващи лекари. Сред ваксинираните срещу Ковид 19 има и 272 деца на възраст между 12 и 18 години.

Предпочитаната ваксина от гражданите е тази на Пфайзер, от която са поставени близо 36 000 дози.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име