Обичайните задръствания пред Трето основно училище

Всяка учебна година в Шумен се създават проблеми с паркирането на коли пред входа на учебните заведения. Примерът е Трето основно училище „Д. Благоев“ на ул. „Харалан Ангелов“. Сутрин, обед и вечер пред входа се образува огромна колона от автомобили на родители, които изпращат или посрещат децата.

Задръстването пречи на други превозни средства да минават по улицата, дори живеещите в района не могат да стигнат до домовете си. Някои от автомобилите паркират на тротоарите. Деца висят на оградата, родители викат, притичват малки и големи. Пълен хаос! Всяко дете иска да покаже колко лъскава кола идва да го вземе от даскалото, обаче бъркотията често води до инциденти. Особено през тъмните часове на зимата, когато улицата е заледена и с локви, а тротоарите са със счупени плочки.

Колона от чакащи автомобил пред училището

Транспортните и строителните експерти на общината и полицията трябва да въведат контрол в този район, където има три училища. В голямото междучасие стотици деца пресичат неправилно улиците, за да отидат за закуски в супермаркета до болницата и закусвалните на улица „Македония“. Трафикът трябва да се следи и от педагозите, и възпитателите.

Години наред шуменци подават сигнали за разбитите улици в района, за изкъртените тротоари, където изобщо ги има, за бурените край оградите на училищата, за лошата улична маркировка. След 17 ч. през зимата улиците не са осветени и хората се блъскат един в друг. Ситуацията е същата и в други квартали с учебни и детски заведения.

Комисията по образование в местния парламент и съответните дирекции в общинската администрация е редно да направят оглед и да въдворят ред, доколкото е възможен. Ясно е, че още дълги години ще падаме в изровени тротоари, улици, алеи, но идва есенно-зимният сезон, който не само затруднява пешеходците, но им струва здравето. Пълним шуменската ортопедия, плащаме си прескъпите консумативи, осакатяваме се и после търсим ТЕЛК.  

Затова общинските и ведомствените началници да напуснат луксозните си кабинети, да слязат от скъпите си джипове и да походят пеша като редовите данъкоплатци, които пълнят хазната, за да имат шефовете всички екстри на бюджета – заплати, секретарки, шофьори, пиари и всякакъв антураж от чиновници за управленски рахатлък.

Валентина МИНЧЕВА

Снимки Валентина МИНЧЕВА

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име