Тържеството пред читалището в късния следобед. Снимки Валентина МИНЧЕВА

Шуменската общественост в присъствието на официални гости от президенството, областната администрация, община Шумен, Съюза на народните читалища, художествени ръководители и самодейци, читалищни деятели от страната дойдоха за честване 165 години от създаването на читалище „Добри Войников – 1856“.

Празникът започна с тържествено вдигане на флаговете на България, Европейския съюз и Шумен. Слово за историята на едно първите три читалища в България произнесе Николай Николов – председател на читалищното настоятелство.

Вицепрезидентът Илияна Йотова гостува за събитието.

Специален гост беше вицепрезидентът Илияна Йотова, която каза: „Не мога да ви опиша вълнението си, с което приех поканата да имам тази огромна привилегия да се наредя тук заедно с вас, шуменци, на земята, която е родила българската нация и са творили едни от най-великите българи в нашата история. Тук са живели хора с невероятни таланти, които са творили с мисъл за бъдещето. За нашата история 165 години читалище значи много. Читалище, създадено преди Освобождението, преди още да се знае ще има ли държава. Тази вечер е в памет на тези, които не се блазнеха от пари, нито от власт. Читалището е уникална институция и няма превод на никакъв език, а някои казват, че вече не ни е нужно в този завързан технологичен дигитален XXI век. Всички ние можем да опровергаем това, защото българските читалища днес са с нови технологии, а хората идват в тях заради човещината и мястото, където лекуваме душите си. Българското читалище не събира фактите от историята, то я пише. Ако сме българи, трябва да помагаме на тази институция. Поклон на тези, които построиха тази сграда и й вдъхнаха живот! На добър час! Само така ще пребъде България. Бъдете живи и здрави!“

От името на президентската институция Илияна Йотова връчи отличия – почетния знак на вицепрезидентът на република България. За научни постижения и активно участие в дейността на читалището плакет получи проф. д-р Кина Вачкова. За дългогодишна читалищна дейност и постигнати високи резултати беше даден плакет на Детелина Палазова – секретар на народно читалище „Д. Войников – 1856“. За популяризиране на българския фолклор в България и чужбина същата награда получи детският танцов ансамбъл „Пъргавелче“ с ръководител Чавдар Чанов, формацията навърши 30 години. Плакет получи и самото читалище-юбиляр, което беше връчено на неговия председател Николай Николов. От името на читалищното ръководство той подари на Илияна Йотова макет на читалищната сграда. Председателят обяви: „Ние сме твърдо решени нашето читалище да получи статут на паметник на културата с национално значение. Изказваме благодарност за подаръка от името на вицепрезидента – книги за фонда на читалищната библиотека. В него е луксозното издание на Добри Войников“.

Тържествено слово на Николай Николов

Приветствие направиха Любомир Христов – кмет на община Шумен, и Ася Аспарухова – председател на общинския съвет.  Община Шумен удостои Величка Евтимова и Ирина Върбанова с почетното звание „Златна значка на Шумен“. Отличието се дава за значима обществено дейност и високи резултати в балетното изкуство. Те ръководят 30 години балетна група към Обединената школа по изкуствата „Анастас Стоянов“, а от 2007 година – балетната формация при читалище „Добри Войников – 1856“. Почти всички танци в работата им са авторски – музика, хореография, постановка. Балетното им студио „Перли“ днес има две балетни възрастови групи: „Русалки“ и „Фантазия“. В него танцуват 40 деца. Двете преподавателки продължават да популяризират класическото изкуство.

Наградените преподавателки от школата по балет

Николай Дойнов – председател на Съюза на народните читалища, произнесе вълнуващо слово: „Тържествен миг! Велик миг, в който сърцата ни разбират, че сме от един народ. Този народ съхрани любовта към книгата и издигна на пиедестал знанието, човека, природата, любовта и децата. Всичко това се намира в читалище „Добри Войников“. Вашият патрон е един от най-значимите български драматурзи. Читалищните състави продължават да играят пиесите му. Заснели сме пет спектакъла на читалищни състави по неговите творби. Шумен е дал на България много видни читалищни деятели като Стилиян Чилингиров. С вашия град е свързан Иван Пейчев, може би най-големият поет на България. От името на Съюза на народните читалища ще връча на вашето читалище отличието „Златна звезда“. Тази година честваме 110 години от основаването на нашия съюз. През 1911 година учредителите вземат решение за покровител на читалищата да бъда обявен Свети дух. Затова днес шуменското читалище ще получи икона на Свети дух – осветена в катедралния храм „Александър Невски“.

Николай Дойнов връчва отличията за читалището

Приветствие направи Пламен Александров –  председател на първото българско народно читалище „Еленка и Кирил Д. Аврамови“ в Свищов, който е възпитаник на Шуменския университет.  Той повдигна духа на домакините: „Шумен е един препълнен с история град. Тези 165 години звучат като младенческа възраст, но зад тях стоят много поколения, които са се отдали на просветата и културата“.

Тържеството завърши с концерт, в който участваха художествените колективи при читалище „Добри Войников – 1856“:  смесеният хор „Родни звуци“, ансамбълът за народни песни „Панайот Волов“, детският танцов ансамбъл „Пъргавелче“, танцовият ансамбъл „Гайтани“, вокалната формация „Малка серенада“ и балетното студио „Перли“. Представен беше кратък откъс от първото театрално представление „Михал Мишкоед“ от Сава Доброплодни, което се е състояло преди 165 години на сцената на шуменското читалище. Гост-изпълнител в програмата беше Хайгашод Агасян.

Валентина МИНЧЕВА

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име