Гостуващите солисти на бис

За трети път тангото е в програмата на Сиемфониета-Шумен през тази година, когато отбелязваме 100 години от рождението на Пиацола. След като Стоян Караиванов ни свири с оригинален бандодеон, а концертът „Цигулката в киното“ ни напомни негово танго, сега на сцената бяха трима чужденци – Адолфо Алехо от Мексико, Мелани Местре от Испания и  Ана Тургай от Хърватия.

Още с първото изпълнение разбрахме, че ще слушаме нестандартни аранжименти. Диригентът Мелани Местре седна на рояла, за да свири, като едновременно и дирижира нашата Симфониета. Слушахме прелюд от „Сюита за пиано“ на Пиацола.

Адолфо Алехо от Мексико

На сцената излезе Адолфо Алехо /цигулар, виолист, композитор/ за творбата „Пара джина“ от Хосе Брегато. От същия композитор беше и следващото произведение „Грациела в Буенос Айрес“ с участието на Ана Тургай. Адолфо Алехо е един от най-активните мексикански солисти на днешното време. Цигулар, виолист и диригент, включен в класацията на Forbes Magazine от 2019 г. сред 100-те най-креативни мексиканци по света.

Като малко бижу на сцената беше челистката Ана Тургай, която се включи в репертоара.

Най-голямото произведение беше концертът на Мелани Местре, единственият в света „Виолин танго концерт“ – три части, премиерно изпълнение за Шумен /Violintango concerto/. Авторът сам дирижира творбата, която съчетава бароковата полифония на Бах и страстното танго на Астор Пиацола.

На Мелани Местре беше аранжиментът на известното „Либерте танго“ на Пиацола.

Ана Тургай със Симфониета-Шумен

В програмата беше сюита по операта „Мария от Буенос Айрес“ – единствената опера-танго на Пиацола, двуактна заради либретото. В първо действие Мария е проститутка, а във второто – светица. За църквата това е скандално. Пиацола е спрян да се изпълнява. За сюитата на сцената излязоха музикантите с духови инструменти, а всеизвестно е, че техните най-големите виртуози са в Латинска Америка. Пиацола не може  да ги пропусне в композициите си.

На финала слушахме „Милонга дел Анхел“ на Пиацола, който е взел популярния танц милонга от аржентинския фолклор. А последното танго беше на Оскар Строк  – латвийски композитор и пианист от миналия век, наричан „рижкият крал на тангото“.

И този гост диригент връчи букета си на концерт-майстора Гергана, която е вторият диригент в нашата Симфониета.

В този традиционен за филхармониците четвъртък почитателите на изкуството се разтроиха за една вечер – изложба на Спартак Паскалевски, юбилей на читалище „Добри Войников – 1856“, концерт на Симфониета с чуждестранни солисти и диригент. Както коментира публиката, това си е „културен тремор“. Не ни е за първи път. Добре, че и в библиотеката нямаше премиерна книга или фотографска изложба. Време е събитията в културната програма на Шумен да се координират по дати и часове от общината.

Валентина МИНЧЕВА

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име