Паркинг с тоалетна срещу РУО. Идеалният център на Шумен

Разбитата градска инфраструктура е станала ежедневие за шуменци. Няма нормален тротоар, стълби, улици, градинки… Ако нещо се ремонтира, само след година лъсва формалното усвояване на пари за сметка на лошото качество. Пример са плочките в градинката зад ДКЦ /поликлиниката/.

И на празник рухва възрожденската гордост на Шумен, дори на него да присъства кметът и общинската му свита. За 165-годишнината на читалище „Добри Войников – 1856“ посрещнахме гости от президентството и страната. Хубав сценарий, пламенни слова, чудесна програма. Само че пак се изложихме пред „чужденците“! Как никой от домакините не се погрижи да почисти паметника на Нанчо Попович.

Паметникът на Нанчо Попович пред читалището – юбиляр

Алеите не бяха никак празнични, а можеше да има цветя и озеленяване, както е до театъра. Този велик благодетел два века е пример за дарителство и работа на ползу рода. Днешните му потомци с години не поддържат тревните площи около бюст-паметника. С какви дупки е паркингът пред читалището, където идват гости от областта и страната! При това платен – лев за час.

Трагично е състоянието на безплатните места за паркиране в района. Няма нормална асфалтова настилка в двора зад Старата поликлиника, в която са частни и общински лечебни заведения. Сега потокът е още по-голям, защото там е МЦ „Свети Иван Рилски“ с кабинет за ваксиниране. Повече от десет години медици и пациенти алармират, че това е обидно отношение на общината към шуменското здравеопазване. В дъжд и сняг теренът е ад!

Паркингът зад Старата поликлиника

В безобразно състояние е ул. „Калоян“, която води към Старата поликлиника. Тонове мастило изписахме за грозотата и пропадналите улични пространства в тази част на идеалния център, в който има банки, аптеки, социални и здравни заведения. Площад „Араста“ някога е бил културното лице на Шумен. На това място се заражда българският театър и първият български оркестър. Тук са живели най-заможните и най-влиятелни шуменци, бележити музиканти, педагози, композитори. От това време е останал калдъръмът и пропуканите фасади на най-старите сгради. За 30 години се възстановиха някои от възрожденските къщи – днес паметници на културата, но площадът е неравен, грозен, гротеска от пропаднали тротоари и метални ограждения. Сега площадът носи името „Възраждане“ – жест към будителите от преди и след Освобождението. Само че липсват възрожденци на днешното градоустройство, които да не ни срамят пред гостите на града.

От 15 години в пепел и чакъл е паркингът срещу Регионалното управление по образование. Да, това е задният двор на площад „Освобождение“, където в дупките шуменци си разбиват автомобилите. Не се намери кметски екип, който да разчисти бурените зад адвокатските кантори на площада, които не остават незабелязани по време на празниците на открито.

Паркингът зад Държавен архив

Грозна е гледката и на паркинга зад Държавен архив на ул. „Цар Освободител“. В тъмните часове на денонощието там стават инциденти, информираха ни живущи на улицата. Те казват: „Ние  сме град без правила! Внезапно излизат коли и ни връхлитат на улицата…“

Ул. Калоян зад Старата поликлиника

През последните топли дни започна поредното асфалтиране. Пресният асфалт на улица „Кирил и Методий“ прави впечатление на гражданите, които коментират, че това е „преференциална улица“, където живеят шефовете на общината. Може пък асфалтът да стигне за улиците до здравните, учебните и детските заведения. И за кръстовищата на светофарите до бензиностанция ШЕЛ, защото пешеходците притичват от яма в яма по средата на булеварда между двете платна. А за майките с детски колички това си е градски алпинизъм.

Паркингът пред читалище Д. Войников

Духовността се крепи на възрожденските традиции, но се губи архитектурният блясък на най-старите ни паметници. Иначе имената на Войников, Друмев, Владигеров, Чилингиров ще останат в читанките и надписа на културните институции, а наоколо ще се препъваме в дупки и некачествени ремонти. Някога площадът с читалище „Добри Войников“ е бил най-красивата част на Шумен. Сега търговските и културните маршрути водят гостите по улици без тротоари и пропаднали настилки. Дано поне пешеходните зони тук не се възстановяват с асфалт, който не е в стила на стария Шумен и ще е само формално решение на проблема.

Валентина МИНЧЕВА

Снимки Валентина МИНЧЕВА

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име