От днес в област Шумен започва полицейска операция за контрол на пешеходците, които пресичат на непозволени и необозначени места. Проверките ще бъдат насочени и към водачи, които отнемат предимство на пешеходците на пешеходни пътеки.

В Шумен пътните полицаи ще осъществяват контрол за спазване на правилата, като приоритет ще бъдат районите около учебните заведения и широк център. От полицията напомнят на пешеходците да пресичат само на обозначените места. Съветите на пътните полицаи са да не изскачате пред колите внезапно на непозволени за пресичане места.

„Помнете, че водачите на приближаващите автомобили ви виждат много по-късно, отколкото предполагате. Не избързвайте да пресичате пътното платно, когато приближава автомобил. Помнете, че когато сте с тъмни дрехи, сте трудно забележими и рискът от настъпването на пътен инцидент е много по-голям. При възможност се снабдете със светлоотразителен елемент. Съобразявайте се със сигналите на светофарната уредба и ползвайте пешеходните пътеки”, апелират от полицията.

Санкциите, предвидени от закона за пешеходци, които пресичат на непозволени места са в размер от 20 до 50 лева.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име