Николай Младенов. Стоп кадър БНТ

Бившият военен и външен министър от първото правителство на ГЕРБ Николай Младенов е вторият политик, чието име фигурира в досиетата „Пандора“, съобщи bird.bg.

Младенов е регистрирал офшорна фирма на Сейшелите през швейцарски посредник. Това се е случило през август 2013 г., няколко месеца след като напуска българската политика и седмица след като става специален пратеник на ООН в Ирак. Дипломатът поема поста на представител на ООН в Ирак на 2 август 2013, а фирмата Afron Enterprises Ltd. е учредена на 9 август.

Пред онлайн изданието Николай Млаенов обяснява, че след края на министерския си мандат е възнамерявал да започне консултантски бизнес, но възможността да работи в ООН променила намеренията му и той забравил за регистрираната фирма, която никога не e извършвала дейност и нямала сметки и финансови потоци.

Bird.bg посочва обаче, че фирмата е учредена няколко дни след като Младенов започва работа в ООН. Назначението му е обявено официално от Бан Ки Мун на 2 август 2013 г., а във всички документи фирмата е учредена на 9 август 2013.  Тази дата е вписана собственоръчно от вече назначения специален представител на ООН на сканирания договор с швейцарската фирма SFM Corporate Services S.A. за регистрация на фирмата.

Попитан за това несъответствие Младенов заявява, че не може да си спомни как е протекъл процесът на регистрация, но казва, че той е започнал преди мандата му в ООН.

В документите от Досиетата „Пандора” се вижда, че SFM е фактурирала по 600 евро на година за поддържането на регистрацията, която е била активна до 2018 г. Николай Младенов от своя страна уверява, че се е свързал с фирмата и е получил документ, че тя не е активна оттогава.

Преди дни стана ясно, че бившият депутат от ДПС Делян Пеевски е другият свързан с политиката българин, който според разследващи журналисти има сметки в офшорни зони.

Междувременно в свое разследване „Труд” обяви, че бившият служебен финансов министър и настоящ лидер на „Продължаваме промяната Асен Василев има офшорка на Британските Вирджински острови.

Впоследствие в официална позиция на Василев бе посочено, че още преди да стане служебен министър на финансите той е излязал от собствеността на всички дружества, включително офшорни компании.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име