Д-р Виолета Алексиева. Снимка Архив

Започна Националната програма за профилактика на оралните заболявания при деца от 0 до 18 години за периода 2021-2025 година. Първата Министерството на здравеопазването стартира за периода 2009 – 2014 година, като през 2011 г. беше проведено епидемиологично проучване при деца от три възрастови групи. Прегледани бяха над 20 000 деца в страната и се оказа, че ние сме с най-лошо дентално здраве на подрастващите в ЕС. Имаме много високо разпространение на зъбния кариес, а приблизително 2/3 от децата на 18-годишна възраст страдат от заболявания на гингивата и пародонта. Установено е, че всеки четвърти ученик на тази възраст е с изваден постоянен зъб. Оралната хигиена е незадоволителна, което определя необходимостта от познанията на родителите и децата чрез образователни и мотивационни мероприятия. Населението не е запознато достатъчно за действието на флуора и флуорната профилактика на зъбния кариес.

Освен здравословното хранене с по-малко консумация на захарни храни и употреба на флуоризирана вода, важен акцент в профилактичната програма на МЗ е запечатването /силанизирането/ на детските зъби при децата навършили 5 години до децата ненавършили 9 години. При 6-годишните кариесът се развива много бързо и само за няколко години, ако не се вземат мерки, тези зъби силно се разрушават, а нерядко се загубват. Запечатването със силанти трябва да се осъществява до две години след пробива – период, през който емайлът „узрява“ и достига до най-висока степен на минерализация.

Официално кампанията за силанизиране на детските зъби започна в България през 2011 година с участието на 400 лекари по дентална медицина. Поставянето на силанти става в специализирани лечебни заведения /стоматологични кабинети/ само след изричното информирано писмено съгласие на родителите или настойниците на децата. Тази есен програмата продължава, защото е доказан ефектът от силанизирането на детските зъби, което е безплатно и се финансира от здравното министерство.

Какво представлява силантът? Първо зъбите се почистват с четка и паста. Нанася се материала върху дъвкателната повърхност и се полимеризира с лампа. Поставянето на силанта е една от любимите манипулации при децата, неизискваща работа с машина – забавна и приятна.

Координатор на националната програма за силанизиране на детските зъби в Шуменска област е д-р Виолета Алексиева. Кампанията ще продължи до края на ноември 2021 година. Освен нея в силанизирането се включват още 5 зъболекари в областта.

Д-р Минка Чалъкова ще преглежда деца в Шумен и Върбица; д-р Диана Труфчева в Шумен и Нови пазар; д-р Арзу Басри в Шумен и Хитрино; д-р Венцислав Баев в Шумен и Каолиново; д-р Недялко Недялков в Шумен и Венец; д-р Гергана Велинова в Шумен.

 През 2020 година МЗ осигури 2,5 милиона лева за закупуването чрез търг на силанти за децата. Инициатор на програмата е Българският зъболекарски съюз. Силанти се поставят в цяла Европа и е доказано тяхното положително действие. На ход са родителите на малките деца, които трябва да поемат инициатива и да посетят зъболекарите, за да се възползват от безплатната профилактична програма на МЗ за оралното здраве на подрастващите.

Валентина МИНЧЕВА

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име