На национално ниво с отличието се награждава д-р Румяна Бонева. Снимки Валентина МИНЧЕВА

На заседание управителният съвет районната колегия при Българския лекарски съюз гласува новите носители на наградата „Лекар на годината“. Обсъдени бяха предложенията на шестте дружества в областната организация.

На национално ниво с отличието се награждава д-р Румяна Бонева – началник на отделението за анестезиология и интензивно лечение в шуменската болница. Мотивите са, че с работата си тя е издигнала имиджа на отделението, има изключителен принос за повишаване качеството на диагностиката и лечението на пациентите, нуждаещи се от  интензивно обслужване в условията на ковид пандемия. Единствено в ОАИЛ на областната болница екипът не е загубил самообладание да работи в полза на тежкоболните  пациенти и пациентите за консултиране и лечение в отделенията и секторите с ковид инфекции.Д-р Бонева е завършила Медицинския университет във Варна през 1982 г., има специалностите анестезиология и здравен мениджмънт. До 2012 г. е била ординатор, а след това – старши лекар. От 2015 г. е началник на ОАИЛ в МБАЛ-Шумен.

На регионално ниво отличените са няколко.  Наградата „Лекар на годината“ за болнична помощ е за д-р Надежда Генчева, началник на отделението по образна диагностика в Комплексния онкологичен център. През 1998 г. тя започва работа като рентгенолог в Работническа болница. От 2002 г. е в рентгеновото отделение на шуменската болница. През 2013 г. постъпва в КОЦ. От 2016 г. е началник на отделението по образна диагностика.

Д-р Надежда Генчева

Ръководството на лекарската колегия оценява, че КОЦ се включи в помощ на МБАЛ-Шумен и разкри ковид сектор. Принос за лечението на пациентите имат специалистите по образна диагностика в Онкоцентъра.

На регионално ниво в направлението специализирана доболнична помощ е номиниран д-р Евгени Михайлов, специалист по болестите на уши, нос, гърло. Той е завършил медицина през 1990 г. и е започнал работа в кабинет УНГ в поликлиниката и в болницата на Велики Преслав. През 1996 г. постъпва в отделението УНГ в шуменската болница. През 2000 г. е в ДЦК-Шумен. От 9 години има самостоятелна практика в ДКЦ-Шумен, два пъти в седмицата приема пациенти във Велики Преслав, един път – в Омуртаг. Д-р Михайлов е бил в управителния съвет на районната лекарска колегия и е сред активистите на дружеството за специализирана извънболнична медицинска помощ в Шуменска област.

Д-р Евгени Михайлов

В направлението извънболнична медицинска помощ отличието отива при д-р Стоянка Пенева. В момента тя е най-възрастният семеен лекар в областта. Д-р Пенева е родена на 4 юли 1942 г. Завършва медицина през 1969 г. в МУ-Варна. Започва работа в детското отделение на шуменската болница и 33 години е педиатър там. През 2010 г. регистрира джипи практика в село Черноглавци, община Венец. В пациентската си листа има 1200 здравно осигурени и над 400 неосигурени здравно жители.

Д-р Стоянка Пенева

Управителният съвет на колегията реши да бъдат връчени извънредно две награди за Деня на българския лекар, който е на 19 октомври. Това е рожденият ден на д-р Ивайло Петров, който до началото на тази година беше началник на неврологичното отделение в МБАЛ-Шумен. Той ще бъде отличен като активист на БЛС, който активно работи за повишаване престижа на лекарската професия.

Д-р Петров направи първата тромболиза в Шумен с препарата „Актилизе” в началото на юни 2009 година. Стартира с невролозите „План екшън за инсултите” в Шумен през 2010 година. През октомври 2016 година се проведе първата национална среща на невролозите – начало на международния проект „Angels” и  университетските преподаватели отличиха д-р Ивайло Петров лично за принос в модерното лечение на инсултите. От 2004 г. организира съвместно с Дружеството на невролозите в Шумен „Collegium praxis neurologicae“ – форум на невролозите „Шумен и приятели“. Сега неврологът е председател на постоянната здравна комисия в общинския съвет на Шумен.

Д-р Ивайло Петров

Втория номиниран извън регламента е д-р Пепа Калоянова – директор на Регионалната здравна инспекция. Колегите й признават неуморната работа в ковид пандемията, когато трябва да се вземат непопулярни мерки с оглед ограниченията на коварната инфекция, организарането и провеждането на имунизационния план, както и участието й в кризистните щабове през последните две години.

Д-р Пепа Калоянова

Все още не е сигурно дали ще се проведе традиционният коледен бал на лекарската колегия, когато се връчват наградите „Лекар на годината“.

Валентина МИНЧЕВА

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име