Сн. БНТ, screenshot

ГЕРБ и БСП запазват непроменени челните места на депутатските си листи в Шумен, въпреки че на предходните парламентарни избори на 11 юли и двете партии загубиха гласове в региона.

Най-фрапираща беше загубата на ГЕРБ

Партията на Борисов, дотогава първа сила в областта, се стопи с над 4 700 гласа в сравнение с изборите на 4 април и отстъпи политическото водачество на ДПС. ГЕРБ загуби и един от депутатските си мандати в Шумен, като изпрати в парламента само втория в листата Илтер Бейзатов, след като водачът Красимир Вълчев влезе в НС от друг регион. Този сценарий с първия и втория в бюлетината беше игран и на 4 април, а сега ГЕРБ за трети път го сервира на избирателите си.

На изборите на 14 ноември водач на листата отново ще бъде бившият просветен министър Красимир Вълчев, а на второ място пак е поставен Илтер Бейзатов, депутат в краткосрочните 45-то и 46-то Народно събрание. Съставът на кандидат-депутатите беше обявен на страницата на ГЕРБ-Шумен. Между двата последни парламента Бойко Борисов направи Бейзатов и член на Изпълнителна комисия на ГЕРБ. Противоречивото партийно минало на Бейзатов като активист на ДПС и син на доскорошния всесилен човек на Доган в региона Бейзат Яхя явно не смущава избирателите на ГЕРБ, които продължават да си гласуват за него и да го изпращат в парламента. Така ще направят и на тези избори. А тънките сметки, че някой може да измести Бейзатов от второто място чрез преференции се сгромолясаха с гръм и трясък още на 4 април, когато бизнесменът от Делиормана разгроми съпартийците си с впечатляваща мажоритарна кампания. Той я повтори и на следващите избори на 11 юли, макар и в по-скромни мащаби заради засиления полицейски контрол върху вота.

Ако и сега в листата на ГЕРБ има борба на преференции, тя ще бъде за третото място. Този път на трета позиция изненадващо е поставен Евгений Цанков, директор на общинското предприятие „Чистота“, който на предходните избори беше последен в бюлетината, а на 4 април изобщо не фигурираше сред кандидат-депутатите. Цанков стана шеф на общинската фирма след спечелен конкурс през 2017 г., в който беше единствен участник. Той е завършил специалност „Социални дейности“ в Шуменския университет и до 2015 г. беше общински съветник от ГЕРБ. Миналата година РИОСВ – Шумен наложи глоба на Цанков заради сметището в Дивдядово и изтичането на замърсени отпадъчни води в р. Камчия, които според анализите на екоинспекцията, надхвърлят безопасните норми по 15 показатели. Санкциите обаче не промениха нещата и сметището продължи да бълва черни води след всеки по-силен дъжд. Тази година заради същото нарушение РИОСВ наложи още 3 глоби на община Шумен.

На четвърто място в бюлетината на ГЕРБ е директорът на езиковата гимназия Димо Георгиев. На изборите на 4 април и на 11 юли той беше трети в листата, но сега отстъпва една позиция.

Пети е бившият депутат Димитър Александров. На 11 юли той отново беше на пето място, а на 4 април беше осми в листата.

На шеста позиция е Ралица Тодорова. На предходните избори тя беше на осмо място, а на 4 април не беше сред кандидатите.

На седмо място е поставен д-р Николай Стефанов, който досега беше четвърти в листите.

Следват бившият депутат д-р Румен Генов и общинските съветници Деница Спасова, Димитричка Недева, Добри Стоянов и Ахмед Еминов.

Кандидатите на ГЕРБ са почти едни и същи вече трети път тази година, сменят се само позициите им в листата. Единственото ново име в бюлетината сега е общинският съветник Димитричка Недева, която влиза на мястото на Мариан Ангелов.

Кандидатите на ГЕРБ на 11 юли

На 4 април ГЕРБ спечели 19 731 гласа в региона и беше първа политическа сила, изпреварвайки ДПС с 3 600 гласа. На 11 юли обаче ГЕРБ загуби водачеството си и се срина с над 4 700 гласа до 15 015.

ДПС пък си възвърна традиционното първо място в Шуменска област със спечелени 15 658 гласа.

БСП също запазва челните три места в бюлетината си

Водач на листата отново е Иван Иванов, на втора позиция е Иван Ганчев от Нови пазар, а трети е коалиционният партньор Мартин Райков от АБВ, съобщи БНР. Същата беше подредбата на челните три места в червената бюлетина и на изборите на 11 юли.

На четвърто място сега е поставен Тодор Тодоров. Следват Евгения Леополдова, Даниела Пенчева, Пламен Петков от АБВ, Стефан Стефанов, Велчо Василев от движение„Българска пролет“, Дончо Цачев, Недялко Недялков и Ваня Димитрова.

В листата не присъстват областният и общински председател на БСП Веселин Пенчев и медийният секретар на партията Лили Петрова. Двамата се отказаха от участие още на предходните избори на 11 юли.

В бюлетината не фигурира и бившият кмет на Велики Преслав Александър Горчев, който през април и през юли беше на четвърто място. Отсъства и бизнесменът Георги Фучик, който също беше сред кандидатите през предишните две кампании.

На 4 април БСП спечели 10 333 гласа в региона /14,5 %/ и беше на четвърто място сред политическите сили, само с 1 глас след ИТН.

На следващите избори на 11 юли лявата коалиция получи само 7 668 гласа /12,04 %/, като загуби над 2 600 гласа. БСП продължи да стои твърдо на четвъртото място, но този път с голяма разлика след третатата политическа сила ИТН, която спечели над 12 700 гласа в региона.

И ИТН запазва водача си в Шумен. Партията на Слави Трифонов отново издига начело Пламен Николов, който неуспешно се опита да сформира правителство в предишния парламент.

До днес само 10 политически партии и коалиции са внесли документи за регистрация на листите си в РИК – Шумен, съобщиха от избирателната комисия. Крайният срок за подаване на документи е 17 ч. на 12 октомври.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име