Сн. личен архив

Шуменските виртуози на пианото Хасан и Ибрахим ще представят България на най-мащабното международно изложение в света в емирство Дубай /Обединени арабски емирства/. Бизнес форумът вече започна и ще продължи до 31 март следващата година. Изложението трябваше да се проведе миналата година, но беше отложено заради пандемията.

Талантливите близнаци Хасан и Ибрахим Игнатови са поканени от организаторите и Министерството на културата да изнесат няколко концерта, по час всеки, в българския павилион. Те ще се включат в културната програма на страната ни.

„Когато участваме на такова високо ниво, залагаме обикновено на български произведения – на великия Панчо Владигеров,  елитната публика ще чуе известната „Дилмано Дилберо” на пиано. Включили сме естествено творби на Бетховен, Шопен, Моцарт. Подготвена е богата и разнообразна програма за тези 14 дни, когато ще пребиваваме там”, сподели бащата на близнаците Дениз Игнатов. Идеята е да се представи нещо ново, а за момчетата е чест и голяма отговорност да прославят България пред целия свят, отбеляза той.

Според него, класикът Владигеров и други български композитори, са включени в програмата, тъй като малко се познават техните творби. Нека светът знае колко са велики родните класици, заяви Игнатов.

„Момчетата са във великолепна форма. Вълнуват се, че организаторите им се довериха. Затова се готвят усилено, почти без почивки. Дори когато разговарям с вас, чувате пианото от двете стаи на жилището. Единият в едната стая, другият също в обособено свое пространство”, описва творческата треска таткото. „Поемаме този ангажимент да представим страната като признание и оценка. Длъжни сме да отговорим по свой начин”, казват Хасан и Ибрахим.

Работната програма на младите пианисти наистина е доста натоварена. В събота и неделя са предвидени даже до 10 часа музика.“ 9 часа не са достатъчни за подготовка, предвид сериозните изяви, които предстоят в ОАЕ. Много труд, но си струва”, обобщава Дениз Игнатов.

Момчетата, които вече са на 18 години, стават в 7 ч. сутринта. Не сядат веднага на пианото, чакат да стане поне 9 ч., за да не безпокоят съседите. Шуменска фирма от години осигурява стилното и изискано облекло за всяка изява на братята у нас, но повече в чужбина. Дрехите отдавна вече са в куфарите преди отлитането за ОАЕ.

Бащата не крие удовлетворението си, че близнаците са завършили успешно първата година като младши студенти във Висшата музикална академия „Ханс Айслер” в Берлин. Няма думи за благодарност към техния клавирен педагог проф. Бригита Волленвебер. „В Берлин е хубаво, но когато сме в родината, усещането е съвсем друго”, заявиха пред Радиан.бг братята.

Две награди Гран При на приключилия неотдавна в Добрич XXIV Международен младежки музикален конкурс „Надежди, таланти и майстори” са последните отличия в богата колекция на талантливите братя. Според бащата, именно тези признания ще бъдат импулс за пианистите в представянето на програмата си на изложението в Дубай.

Участието на талантливите пианисти в културната програма идва дни след разразилия се наскоро скандал със задържането  от митническите власти на ОАЕ на реплика на Панагюрското златно съкровище. Причината, неплатено мито и липса на декларация, че след изложението златото – 12 кг, ще бъде върнато обратно в България. След уреждането на необходимата документация съкровището беше освободено и изложено в българския павилион.

Галина Ганева

.

Коментари

коментар

1 Коментар

  1. Хасан и Ибрахим, не забравяйте откъде сте тръгнали

    Браво на талантливите момчета,но голяма фукария е тоз татко им.А ние като няма да можем да ги чуем повече,какво ни интересува какво правят!

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име