804 са  констатираните за периода на територията на област Търговище нарушения на скоростните режими. За нарушенията полицейските служители са съставили 71 акта за установяване на административно нарушение, и са наложили 182 глоби по фиш по Закона за движение по пътищата, съобщиха от полицията.

651 МПС и 773 пътуващи в тях граждани са проверени по пътищата на област Търговище в хода на специализирана полицейска операция за контрол на движението по пътищата с нулева толерантност спрямо нарушенията и с основна тематична насоченост към осигуряване безопасността на пешеходците и на пътниците в превозните средства. Превантивната акция бе проведена за периода 5-11 октомври 2021 г.  Контролните органи следяха за правилното пресичане на пешеходците, както и за спазването на предимството им от страна на водачите.

Специален акцент в нея бе използването от страна на пътниците на обезопасителни системи, както и обезопасяването при превозването на деца.  Паралелно бе осъществяван активен контрол и  върху неправилно спиране и паркиране на пешеходни и велосипедни пътеки и на разстояние по-малко от 5 метра преди тях, а също и на кръстовища и на по-малко от 5 метра от тях; паркиране пред входовете на паркове, на спирките на превозните средства от редовните линии за обществен превоз на пътници, пред входовете и на прилежащите тротоари на детските заведения и училищата.

24 са случаите на констатирано от полицейските служители неизползване на обезопасителни колани от водачи на МПС, и 13 – на пътници в МПС без предпазни колани. В хода на операцията по пътищата на областта са установени 3 случая на управление на МПС с концентрация на алкохол в издишания от водача въздух над 1,2 промила/престъпление по чл. 343б, ал. 1 от Наказателния кодекс/, и 2 случая – на управление на МПС с алкохолно съдържание в издишания от водача  въздух от 0,5 до 1, 2 промила, за което се налага санкция по административен ред.Най-високата отчетена стойност на алкохолно съдържание в издишания от водач на МПС въздух е 2,92 промила. Установени са и трима водачи, управлявали МПС под въздействието на наркотични вещества или техни аналози.

Констатирани са 6 случая на нарушения на разпоредби на Закона за движение по пътищата, извършени от пешеходци. По време на акцията контролните органи са установили двама седнали зад волана неправоспособни водачи, и два случаи на неосигурено предимство на пътно превозно средство от страна на водачи на МПС.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име