Сн. Екзакта Рисърч Груп

Три партии си оспорват второто място в бъдещия парламент според ново проучване на агенция „Екзакта Рисърч Груп“, проведено със собствени средства в периода 6-12 октомври сред 1025 души.

„Продължаваме промяната“, „Има такъв народ“ и БСП получават по около 15% от гласовете на избирателите, ако парламентарният вот се провежда сега. На първо място е ГЕРБ с малко над 23 %, а в новото Народно събрание влизат още „Демократична България“ и ДПС.

Така в новия 47-и парламент ще влязат 6 формации. Под прага, според проучването, остава коалицията „Изправи се БГ! Ние идваме“, която беше представена в предния парламент. Под 4-процентната бариера са и ВМРО, и Възраждане.

Според данните, партията на бившите служебни министри Кирил Петков и Асен Василев привлича най-много гласове на избиратели, които не са гласували през юли. Новият проект взема гласове и от други формации . Около 25 % от гласувалите за ИТН на 11 юли сега заявяват, че ще подкрепят ПП. Коалицията около Мая Манолова може да изгуби до 20% от избирателите си от юли. По-малки са щетите за Демократична България – проектът около Кирил Петков привлича не повече от 15% от избирателите на ДБ. ПП ще отнеме не повече от 5% от БСП,  посочват още от „Екзакта“.

81% от интервюираните твърдят, че са силно притеснени от ръста на цените на стоки от първа необходимост. Този дял сред столичани е още по-висок – цели 87%. 78% изпитват притеснения от ръста на цените на енергоносителите-горива, електрическа енергия и газ. 44% се боят за здравето си предвид ръста на COVID у нас. 38% се страхуват от затваряне на бизнеси заради пандемията и се боят от рязко свиване на доходите си.

Два дни по-рано друго проучване – на агенция Алфа рисърч, отреди първо място за ГЕРБ-СДС с 23,1%, следвани от БСП – 16,8% и „Продължаваме промяната“ с 15,9 на сто от гласовете. Изследването беше проведено в периода 4 – 10 октомври 2021 г. и реализирано със собствени средства сред 1123 пълнолетни граждани от цялата страна.

Според сондажа на Алфа Рисърч, след ПП се нареждат „Демократична България“ с 10,9 % подкрепа, а „Има такъв народ“ с лидер Слави Трифонов, която бе първа на предния вот през юли, остава пета с 10,4 %. ДПС се нарежда на шеста позиция с 9,3%. „Изправи се. БГ. Ние идваме!“ остава извън класацията за новия парламент с 3,2%.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име