Снимка архив Радиан.бг

ВиК – Шумен спира водата в града за два дни заради ремонти, съобщиха от пресцентъра на водното дружество.

Спиране на водата ще започне в ранните часове на 20 октомври. По план пълненето на водопроводите трябва да започне в ранните часове на 21 октомври.

ВиК – Шумен ще извърши серия от значими планови ремонти по довеждащия водопровод на яз. Тича, от помпена станция 1300, в участъка от разпределителна шахта Преслав до помпена станция 1300, съобщават от пресцентъра. Успоредно с това ще се извършват основни ремонтни дейности по напорен водопровод 13000 от помпена станция 1300 до напорен водоем 13000 и ще се изпълнява подмяна на част от водопровода от напорен водопровод 13000 до помпена станция „Трети подем“. Нов спирателен кран ще бъде монтиран на помпена станция „ Летището“ и ще бъде подменен кран DN 400 на „Пети подем“.

За изпълнение на планираните ремонтни работи ще бъдат извършени следните дейности: спиране на водата, което ще започне в ранните часове на 20.10.2021 г и източване на водопроводната мрежа; изкопни работи и разкриване на водопроводите; заваряване на планки, подмяна на дефектирали участъци и елементи, монтиране на нови спирателни кранове и други присъщи дейности. След приключване на техническата част, ще започне бавно постепенно пълнене и обезвъздушаване на довеждащия водопровод, което ще се извършва при непрекъснато наблюдение и контрол за осигуряване на нормалното му функциониране. Следва поетапно пускане на пречиствателната станция 1300, първоначално с едната помпа, до вливане в напорен водоем 13000. След като се установи, че системата функционира правилно и се напълни напорният водопровод, се включва и втората помпа. Същите процедури в същата последователност се изпълняват съответно и за градската водопроводна мрежа, за помпени станции „Трети подем“, „Средна зона“ и „Мадарски конник“.

Когато бъдат достигнати параметрите за нормално функциониране на водопроводната мрежа на града, се пристъпва към засипване на изкопите. По план пълненето на водопроводите трябва да започне в ранните часове на 21.10.2021 г.

За изпълнение на предвидените работи, водоподаването на гр. Шумен и селата Панайот Волов, Белокопитово, Дибич и кв. Макак ще бъде спряно от 8 ч. на 20.10.2021 г. до 8 ч. на 21.10.2021 г., посочват от пресцентъра на ВиК. Пълненето на системата отнема 5-6 часа, което означава, че високите части ще имат вода в ренния следобед на 21 октомври.

 „Планирали сме да завършим всички дейности в рамките на обявените 24 часа и сме организирали 10 екипа от всички райони и механизация за тази цел. В случай на непредвидени обстоятелства, ще уведомим допълнително“, каза Стоян Владимиров, гл. инженер на ВиК – Шумен, цитиран от пресцентъра на дружеството. „Предстои ни да изпълним поредица от много сложни и в голям обем специализирани дейности в рамките на ограничен период от време, което прави нашата задача изключително трудна и исисква максимална мобилизация,“ добави инж. Владимиров. 

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име