д-р Красимир Симеонов и д-р Росица Страшимирова

Новините от фронта са лоши. Вече две години лекарите казват: „Ние сме като на война“. Битката с Ковид губят стотици българи на ден. Болниците преливат от заразени пациенти, борбата е за легло и кислород.  И за медици – най-ценният капитал на здравеопазването. Днес чакаме новата заповед на главнокомандващия Стойчо Кацаров и още по-главния – служебният премиер Стефан Янев, иначе бригаден генерал. Националният оперативен щаб на МЗ беше разпуснат от ГЕРБ, сега действа експертен съвет.

Д-р Гергана Николова, най-популярното джипи на София, каза: „Гвардията умира, но не се предава!“ Но лекарка от шуменската болница е отчаяна от ситуацията при четвъртата вълна: „Толкова много смърт! Не се издържа, рухвам. Ние не сме болница, а морга…“ Пандемията уби милиони по света. Това едва ли е оправдание за рухналата ни здравна система. След като сме най-болната, най-бедната и най-нещастната нация в ЕС, защо да не сме  и с най-висока смъртност от Ковид? Та ние бяхме на първо място в Европа по смъртност и преди пандемията. Казваха ни го на форумите по онкология, кардиология, неврология… Недоверието в здравната система е недоверие във ваксинацията, доброволното кръводаряване, донорството.

д-р Румяна Бонева, д-р Димитрова, д-р Валентин Димитров

30 години в прехода няма политически консенсус за здравеопазването. Всеки здравен министър правеше своя стратегия, която даже не изкарваше мандата му, а стратегия значи документ за поне 20 години. От време на време правителствата се съветваха със Световната банка. Тя изпращаше доклади с препоръки за преструктуриране на здравния сектор, които никога не се прилагаха, но си ги плащахме прескъпо за съветите…

От 2000 г. досега се регистрираха 150 частни болници.  Само, че в нито една от тях не откриха инфекциозно или детско отделение и са без спешни центрове. Е, много станаха търговците в храма на Асклепий! Едни доктори станаха милионери, други работят на две места, за да оцеляват в кризата. Областните и общинските болници са пред фалит в енергийната криза. За протест говорят медиците в ковид-отделенията на страната.

д-р Цвета Чилингирова, д-р Йорданка Маринова, д-р Атанас Янков

Ще припомним ли най-безумните моменти на здравната „реформа“. През 2010 г. министърът на финансите Симеон Дянков без решение на парламента взе почти 2 милиарда лева от резерва на Здравната каса, за да спасява държавния бюджет. В същата световна финансова криза здравният министър Стефан Константинов обяви лимит за болниците. През 2015 г. здравният министър Петър Москов въведе пръстовите отпечатъци на входа на лечебниците. През 2016 година НЗОК дължеше 54 милиона лева на болниците. Тогава д-р Николай Болтаджиев се възмути: „Цинично е в бюджета на НЗОК да има излишък, той да отива в държавния бюджет и да се дава за асфалт!“ През 2017 г. МЗ осигури половин милион лева за правен анализ за бъдещото електронно здравеопазване. Такова днес няма. През 2019 г. Лекарският съюз се обяви против здравния модел на Кирил Ананиев. И сега медицинското съсловие агонизира и иска адекватно заплащане.

Днес Българският лекарски съюз чества 120 години от създаването си. Това е втората професионална организация на лекарите в света след английската. През 1947 г. БЛС е закрит от новата власт. Следва и премахването на частната практика през 1971 г. В началото на 1990 г.  съюзът е възстановен. През същата година в Шуменска област имаше 900 лекари, сега те са 522. През 2021 г. в районната лекарска колегия са вписани 14 нови членове, а са се отписали 12 медици, които вече не практикуват, работят в чужбина или в други градове на страната. Последните регистрирани млади медици  през октомври са: д-р Кристиана Калева /неонатология/, д-р Стефани Петрова/Центъра за спешна медицинска помощ/, д-младото лекарско семейство Галина и Младен Гургурови, един от които иска да специализира в инфекциозното отделение.

Миналата година в навечерието на своя празник ръководството на шуменската лекарска колегия изпрати призив към управляващите и жителите в областта за подкрепа и уважение труда на медиците. На днешния 19 октомври дължим минута мълчание в памет на двама лекари, които загубиха битката с Ковид от началото на годината. Те практикуваха в община Нови пазар: д-р Юлиян Казаков във филиала за спешна помощ и д-р Христо Запрянов – джипи в село Мировци.

Лекарите Плашилска, Ковачева, Хюсниев, Манолова

След 30 години подписки и протести българският лекар е уморен от  политически лъжи, унижен от  здравната каса, физически заплашен от пандемията. Но тия неща не се виждат от джипката, от дивана,  от предизборните офиси на партийните лидери. Кандидатите за властта трябва да влязат в препълнените болници и да видят как се получава починал пациент в чувал. Защото както казва един англичанин: „Пациентите и докторите са актьори в пиеса, написана от историята, направена от културата, продуцирана от политиците“. Никоя партийна програма не говори за здравна реформа с анализ и финансова рамка – финансиране, преструктуриране, изваждане на процедури от болничната в доболничната помощ, достойни заплати и ново оборудване.

Свети Иван Рилски – патронът на БЛС, е упование и закрила. Това не стига. Проф. Вихра Миланова, психиатър, предупреждава: „Медиците са травмирани от дългия престой в тежките отделения“. Ние можем само да благодарим на нашите лечители  и да им припомним празниците на „лекарските оскари“, когато се веселяха и си даваха кураж до следващия церемония „Лекар на годината“.

Честит празник, лекари!

Валентина МИНЧЕВА

Снимки Валентина МИНЧЕВА

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име