Така изглежда проектът на новия стадион "П. Волов"

Община Шумен иска от държавата 30 млн. лв. за втория етап на реконструкция и реновиране на спортен комплекс „Панайот Волов”. Кметството е дало заявка към Министерски съвет за приоритетни инвестиционни проекти на обща стойност 49 млн. лв., става ясно от докладната записка за актуализиране на бюджетната прогноза за периода 2021-2024 г. Останалите проекти са за благоустрояване  на кварталите в града с 15 млн. лв., за укрепване бреговете на р. Енчова – 3 млн. лв. и рехабилитация на ул. “Асен Златаров” – 1 млн. лв.

Припомняме, че идейният проект за ремонт на стадиона беше представен от кмета Любомир Христов още през септември 2019 година, в навечерието на местните избори.

На специален брифинг, с участието и на спортните клубове, кметският екип показа идейния проект, който беше възложил на студио „Атек-ВД“ – проектантът и на зала „Арена Шумен“.

Тогава беше обявено, че по първоначални оценки новият стадион ще струва между 12 и 14 милиона лева. В рамките на две години обаче, необходимата сума е набъбнала повече от два пъти и сега Общината ще чака от държавата 30 млн. лв. за ремонта. Освен това през пролетта на миналата година правителството отпусна 3 млн. лв. за първия етап от ремонта.

7 март 2020 г. Бойко Борисов прави оглед на градския стадион в Шумен. За ремонта на съоръжението правителството отпусна 3 милиона лева.

През март м.г. Бойко Борисов, в качеството си на премиер, мина за 20-тина минути да огледа спортното съоръжение и обеща, че държавата ще финансира целия ремонт на стадиона, който според първоначалния проект щеше да струва 12-14 милиона лева. С първите отпуснати 3 милиона да се подмени тревното покритие на терена и да се съборят старите трибуни, разпореди тогавашният премиер и обяви, че парите ще се отпускат на етапи, „за да не се изхарчат за нещо друго”.

През май миналата година кметът Любомир Христов съобщи на брифинг, че сумата от 3 млн. лв. вече е постъпила по сметката на общината, но „засега с парите няма да се прави нищо заради извънредната епидемична обстановка“. На брифинга Христов заяви, че администрацията не знае каква ще бъде общата сума за реконструкцията на стадиона.

Пет месеца по-късно кметският екип обяви първия етап от ремонта – за строеж на тренировъчно игрище и зала до стадиона. Защо точно това бе избрано като първа дейност, никой от кметството не коментира. Обявената обществена поръчка за изпълнител на проекта спечели шуменската фирма „Прис“ ООД.  Договорът между Общината и фирмата бе сключен през март тази година, а строежът на помощното игрище и тренировъчната зала започна през юни.

Идейният проект за цялостен ремонт предвижда обновеният стадион да бъде с капацитет 12 870 седящи места. Източната и задната трибуна ще се изградят наново, като ще бъдат покрити. Те ще са съответно с 4132 и 2818 места. Северната трибуна ще бъде основно ремонтирана и ще побира 5920 зрители. Южно ще бъде построена обслужваща сграда с търговски помещения. На мястото на колодрума ще бъде направен паркинг. Футболният терен ще бъде обновен и ще бъде със същите размери. Лекоатлетическата писта ще бъде запазена.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име