За изминалото денонощие са регистрирани нови 71 случаи на COVID-19 за област Шумен, съобщиха от РЗИ. Момче на 2 години и момиче на 3 години от Смядово са сред най-малките заразени за изминалите 24 часа, а най-възрастният новорегистриран е жена на 82 години от Кълново.

За 20 октомври най-много са новозаразените лица на възраст от 40 до 49 години – 15 души. По възрастови групи останалите положителни случаи се разпределят така: под 19 години – 10 души; от 20 до 29 години – 6 души; от 30 до 39 години – 9 души; от 50 до 59 години – 14 души; от 60 до 69 години – 10 души; от 70 до 79 години – 6 души и от 80 до 89 години – 1 лице.

Сред положителните случаи през последното денонощие 34 са на жители от град Шумен. Останалите новозаразени са: 10 от Велики Преслав, 5 от Смядово, по 3 от Златна нива и от Новипазар и по 2 от Тимарево и Осмар. По 1 заразен има от от Браничево, Каспичан, Кълново, Мадара, Мараш, Нова бяла река, Памукчи, Панайот Волов, Пет могили, Преселка, Радко Димитриево и Салманово.

На 20 октомври в МБАЛ – Шумен са приети 16 пациенти с коронавирус за лечение. Изписаните са 12.

В COVID отделенията на Шуменската болница има общо 158 пациенти. В Нови пазар има 22 пациенти.

Трима пациенти са настанени в интензивно отделение, от които двама са интубирани.

Към 24 ч. на 20 октомври са починали 4 души – 2 жени на 75 и 82 години и 2 мъже на 64 и 68 години.

В Детско отделение през вчерашния ден няма приети деца за болнично лечение.

Към момента под карантина са поставени общо 1 054 лица от областта.

Общо за област Шумен случаите с потвърден положителен резултат за COVID-19 в Единната информационна система са 12 167 души.

Имунизационна кампания

Във връзка с повишения брой желаещи да бъдат имунизирани, РЗИ – Шумен информира, че всеки желаещ може да се ваксинира както в разкритите временни имунизационни кабинети на територията на областта, така и при общопрактикуващите лекари. Личните лекари могат да поставят ваксини и на хора, които не са в техните пациентски листи.

Ваксините срещу COVID-19 и прилагането им са безплатни без значение от здравноосигурителния статус на лицата. Имунизациите се правят с всички налични ваксини: „Пфайзер“ „Модерна“ и „Янсен“.

За 20 октомври са поставени общо 139 дози ваксини за територията на област Шумен.

До момента за областта общо поставените дози от ваксини срещу коронавирусна инфекция са 55 877, а броят на лицата със завършен ваксинационен курс е 28 578.

Проверки за спазване на противоепидемичните мерки

На 20 октомври екипи на РЗИ – Шумен и ОД МВР гр. Шумен са проверили 6 бензиностанции, 3 търговски обекта, 2 хранителни магазина, 1 заведение за бързо обслужване и транспортно и 1 средство за обществен превоз. Останалите екипи здравни инспектори са извършили проверки в 4 обекта с обществено предназначение и 1 бензиностанция.

Съвместен екип от инспектор на РЗИ – Шумен и служител на ОДМВР гр. Шумен е констатирал в закритата част на бензиностанция (в касовата зона) неспазване от клиент на изискването за носене на защитна маска за лице, за което му е съставен акт за административно нарушение.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име