Съпредседателят на Зелените Владислав Панев и новият директор на ДЛС "Паламара" Гюнай Кадиров пред ловната база Паламара. Сн. архив Радиан.бг

Управителният съвет и ръководството на Североизточното държавно предприятие /СИДП/ внесоха в прокуратурата сигнал за наема на сградата, в която се помещава Държавното ловно стопанство „Паламара“ и за договора, който е сключен изключително в ущърб на стопанството. Това обявиха от СИДП в прессъобщение до медиите. ДЛС Паламара плаща двойно по-висок наем от пазарните цени за офисите си във Венец, където стопанството продаде собствената си административна сграда и се премести под наем в сграда на частната фирма „Б НАС“.

В сигнала до прокуратурата се посочва, че новоназначените членове на УС Веселин Пенчев и Борислав Захариев и новият директор на СИДП Ради Иванов са извършили проверка на дейността на част от териториалните поделения на предприятието заради отрицателния финансов резултат за 2020 г. В хода на проверката са установени смущаващи факти, има и съмнения за извършено престъпление.

Новоназначеният директор на ДЛС-Паламара е подал информация за високите разходи на стопанството и най-вече за наема на административната сграда, в която работят служителите на териториалното поделение. В тази връзка УС на предприятието се запозна с договора за наем, сключен между собственика на сградата, фирма „Б НАС“ ЕООД и ДЛС-Паламара. Стана ясно, че част от клаузите в документа са в ущърб на териториалното поделение, заявиха от СИДП.

На първо място, след направени проучвания на пазара, е установено, че справедливият пазарен наем на административни/офис помещения варира между 2 и 3 лева за квадратен метър. Договорът обаче е сключен за 5,80 лева на квадратен метър без ДДС.

Смущаваща се оказва и една от клаузите в договора. Това е член 25, според който ДЛС-Паламара няма право да прекрати договора с уведомление до наемодателя, освен ако не заплати неустойка в размер на дължимите месечни наеми до изтичане на срока на договора на 1.05.2033 г. Това на практика означава, че стопанството няма никакво право да прекрати договора, защото дори и да го направи, за него ще има изключително големи финансови вреди. В крайна сметка излиза, че администрацията на стопанството не може да се премести в значително по-евтини помещения, въпреки непосилните суми по настоящия договор, коментират от СИДП.

Извършената проверка и изводите от нея са основание УС и директорът на СИДП да подадат сигнал до прокуратурата в Шумен. „Ръководството на предприятието се надява прокуратурата да извърши проверка на сигнала и да предприеме необходимите действия, ако установи, че е извършено престъпление“, заявиха от СИДП и допълниха, че екипът на СИДП продължава с проверките в териториалните поделения, като обществеността ще бъде уведомявана, ако бъдат разкрити и други смущаващи договори и документи.  

През септември на посещение в ДЛС Паламара и в самата ловна резиденция беше изпълнителният директор на Агенцията по горите Александър Дунчев, заедно със съпредседателя на Зелените Владислав Панев. Двамата установиха и други неизгодни договори, сключени от бившето ръководство на ловното стопанство. Повече подробности можете да прочетете тук и тук

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име