Стойчо Кацаров. Кадър БНТ

Срокът на ковид сертификата за преболедуване се удължава от 6 на 12 месеца, стана ясно по време на брифинг на здравните власти. Здравният министър Стойчо Кацаров обяви, че промяната ще бъде включена в заповедта за въведените противоепидемични мерки още днес. Новият срок ще важи само на територията на страната.

Освен това документът за поставяне на първа доза ваксина ще е валиден като сертификат в рамките на месец до поставянето на втора доза.

„Повечето хора се насочиха към ваксината, която се прилага еднократно. Тъй като това е административно предизвикан избор, решихме за нуждите на нашия противоепидемичен срок, тъй като при поставянето на първа доза от двудозовите ваксини също се издава документ, че е издаден, този документ да е валиден като сертификат в рамките на 1 месец до поставянето на втора доза”, обясни Кацаров.

До неделя включително при проверка на РЗИ при установяване на нарушение ще се издава само предписание за такова, а глоби ще се налагат от понеделник.

Ще се предоставят и безплатни антигенни тестове за служителите, които нямат зелен сертификат.

Тестове ще бъдат предоставени до всички лаборатории в страната от РЗИ, чрез обвързване с договор, в който ще бъде записана пределна цена за взимане на проба.

По отношение на държавната администрация се обмисля хората, които са на гише и обслужват граждани също да работят със зелен сертификат.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име