На общопрактикуващите лекари ще бъде разрешено да изписват безплатни рецепти на ковид пациентите. Това бе обявено на брифинг на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса след проведеното по-рано тази сутрин извънредно заседание.

Решението влиза в сила от днешна дата. Рецептите ще са електронни, само за здравноосигурени пациенти.

Освен това ще се преразпределят средства за лечебните заведения с разкрити над 10% ковид легла, за да бъдат финансово обезпечени. Лекарите на първа линия вече ще получават по 1200 лв., вместо по 1000 лв.

„Експертите направиха различни разчети. На предишното заседание на Надзорния съвет бяха вдигнати месечните стойности до края на годината или всъщност 688 милиона. Има 51 милиона за неразплатени дейности 2017-2018 година и вчера подписах плащания за 190 милиона, а месечната стойност е 229 милиона. Именно този остатък за всеки месец ще бъде преразпределен допълнително на болнични заведения. Единственото условие е да имат 10% ковид легла”, обясни управителят на Здравната каса Петко Салчев, цитиран от БНТ.

За доболничната помощ в момента текат преговори с БЛС, добави още той. Ако има останали средства, те ще бъдат разпределини към тях до края на годината.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име