Адв. Полина Велчева

Страхът не е напуснал малките населени места в Шуменска област, където хората продължават да се притесняват за хляба си и са принудени да демонстрират симпатии към ГЕРБ, за да запазят работата си. Това установи с изненада и възмущение водачът на листата на Демократична България адв. Полина Велчева, която през последните дни провежда срещи в региона.

Вчера адв. Велчева беше потърсена със сигнали от жители на Нови пазар, а днес посети Велики Преслав и беше залята с жалби от хората на Кооперативния пазар. Хората от Шуменско познават адв. Велчева, известна като един от основните защитници на протестиращите граждани, затова свободно споделят с нея своите страхове.

Полина Велчева разговаря с жители на Велики Преслав

„Всички мои срещи потвърждават всеобщото усещане, че тук не можеш да си намериш работа дори като чистач, ако не си човек на местната власт на ГЕРБ и на шуменския кмет Любомир Христов! Това ми го казаха хора и от двете общини. Те се оплакват, че в Шуменско не можеш да започнеш работа без благословията на Любомир Христов, който е областен координатор на ГЕРБ в региона и има влияние върху държавните и общински институции“, заяви Полина Велчева.

Особено тежко е положението в образованието, където за 12 години власт ГЕРБ смени почти всички директори. „Всички, с които разговарях в Нови пазар и Велики Преслав, казват, че конкурсите за учители се правят за конкретни хора и човек не може да започне работа, ако не е свързан с ГЕРБ, независимо колко е кадърен и колко магистратури има“, обяснява адв. Велчева.

И дава пример: В Нови пазар всеки ден идват учители от Шумен, а за местни хора няма свободни позиции в училищата, въпреки че имат по две или три магистратури! Адв. Велчева е разговаряла с бивш активист на ГЕРБ, който преди една година се е отказал от партията и веднага е бил уволнен от работа в системата на образованието. „В момента този човек го мачкат по всевъзможни начини и макар че е с три магистратури, дори няма намерение да си подава документите за обявен конкурс. Казва, че конкурсите в училищата и детските градини са проформа и предварително се знае кой ще бъде назначен“, цитира адв. Велчева.

И коментира с възмущение: „По места кметовете и директорите на ГЕРБ продължават да диктуват положението. Реално те пречупват хората през тяхната работа, защото искаш – не искаш, трябва да станеш симпатизант или член на ГЕРБ, за да си намериш работа в малките населени места. Защото другият изход за хората е да си търсят работа във Варна или в София, или да напуснат държавата!“.

Във Велики Преслав основните проблеми също са обезлюдяването и липсата на работа, оплакаха се днес местните жители, с които Полина Велчева се срещна на кооперативния пазар. И тук хората казват: за да си намериш работа, всичко зависи от Любо Христов!

Днес Полина Велчева се срещна с много зеленчукопроизводители от Велики Преслав и района. „Всички те имат един основен проблем – големите вериги магазини „задушават“ пазара им и те трудно могат да предложат по-ниски цени от Кауфланд и Лидъл, например. Производителите искат това да се промени и както каза баба Иванка – „искам внуците ми да ядат български чесън, а не китайски!“. Възхищавам се на тяхната упоритост и неуморен труд. Тези хора се борят целогодишно, за да произведат продукцията си и заслужават да оценяваме техният труд и да „хапване“ български чесън!“, каза адв. Велчева след срещата си с производители

„И в двата града хората имат страхове от Любо Христов. Обясняват ми, че дори бизнесмените се съобразявали с него кого да назначават в частните си фирми. И всеки казва: това е публична тайна!“, обобщава адв. Велчева срещите си с жителите на Нови пазар и Велики Преслав.

Затова една от големите задачи на Демократична България в новия парламент е да възстанови същността на правовата държава, за да не зависят българските граждани от „феодалните владения“, които са създадени през изминалите години и държат хората в страха и зависимост, коментира в заключение адв. Велчева.

Пресцентър Демократична България

Купуването и продаването на гласове е престъпление

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име