Д-р Стоян Тодоров

Подходът към Ковид трябва да се промени, защото болестта е поне с две стъпки пред нас, при това трайно. Това коментира д-р Стоян Тодоров пред правния портал Право и здраве /публикацията можете да видите тук/.

Ревматолог с дългогодишен опит и със специалност по вътрешни болести, д-р Тодоров от началото на пандемията води битка с вируса като началник на Ковид отделение, първо в шуменската, а по-късно и в силистренската болница. Изживява тежко сегашната здравна криза, в която губи някои от пациентите си. „Умирам с всеки починал“, казва докторът и се ядосва, защото е убеден, че подходът срещу болестта в момента не е съвсем правилен. „Хората идват в болницата увредени, а трябва да се лекуват правилно през първите 5 дни. Това е вирус, затова лечението трябва да започне с противовирусни медикаменти. Ремдесевирът и плазмата спасиха много тежко болни при предишната вълна. В момента обаче в доболничната помощ лекуват по друг протокол. Трябва да се прецезира протокола за лечение, да се стиковат болнична и доболнична помощ“, категоричен е д-р Тодоров. Ето цялото интервю с него:

Д-р Тодоров, от колко време лекувате пациенти с Ковид  и може ли да се каже, че се справяте успешно?

Лекувам Ковид в болнични заведения от самото начало на епидемията, като началник Ковид отделение в МБАЛ – Шумен, а по късно и в МБАЛ – Силистра. Въпреки че екипът ми спаси много човешки животи, сега като си направя равносметката…смятам, че Ковид трайно е поне с две стъпки пред нас. Това доведе и ще доведе до много и нови човешки жертви.

От гледна точка на Вашият опит в лечението на Ковид – 19 кои са най-големите предизвикателства, пред които се изправяте?

Ковид е огромно предизвикателство. Лечението и профилактиката му изискват колаборация между много институции, медицински персонал, население. Явно е, че начинът на лечение, приет досега, трябва да се промени, понеже и ситуацията е променена. Необходима е прецизна информационна просвета, привличане в по-голяма степен в тази битка на медицинския персонал, както и сериозна стиковка между доболнична и болнична медицинска помощ.

По отношение на профилактиката и лечението в началната фаза на заболяването, смятам че трябва да се промени подходът в доболничната помощ. Необходимо е да се огледа отново протоколът за лечение, защото е много важно да се започне противовирусна терапия в първите 5 дни на заболяването, това е така нареченият златен период. В момента се наблюдава започване на лечение на вирус с антибиотик, което в повечето случаи не предотвратява двустранната вирусна пневмония, разгръщаща се в рамките на 10 дни и последващо постъпване в болница в тежко състояние на пациента. Така болниците се натоварват неимоверно. Докога могат да издържат? А пациентите? И колко живота ще се изгубят?

Какви други медикаменти имате предвид?

Има данни и проучвания на медикаменти, които помагат и спират размножаването на вируса. Те се произвеждат в в САЩ, в Европа, в това число Русия, Турция, България и други страни вероятно. Например в Турция е Favicovir, Famimol ,в Англия Stromectol , в САЩ – моноклонални антитела, които се правят още в спешно отделение. Авифавир в Русия, Ивермектин в редица европейски държави. Вече има натрупан опит с тях, някои са и в трета фаза на клинични проучвания, но това не е непреодолима пречка, предвид че към този момент лечението с Ремдесивир и профилактиката с ваксини се осъществява срещу подпис за информирано съгласие от страна на пациента. Убеден съм, че на същия принцип може да се обмисли и включването на тези и подобни медикаменти в ранното лечение на пациенти с Ковид. Включването им към препоръките за лечение на Ковид в първите дни на заболяването и обучение на лекарите в доболничната помощ може да имат значим ефект спрямо терапията на значителна част от пациентите, които ще могат по-ефективно да се лекуват по домовете под контрола на ОПЛ и Ковид центрове, а това неминуемо ще доведе до облекчаване на натиска върху болниците и те ще мога да си поемат глътка въздух. Ще намалее и смърността.

От друга страна все още има непознаване на фазите на заболяването на Ковид и лечението през тях от страна на медицински персонал, няма достатъчно ясна разяснителна кампания на тема Ковид вирусна пандемия – същност, фази, профилактика и лечение по фази. Особено в доболничната медицинска помощ. Редно ли е още в първите няколко дена да се включва кортизон и антибиотик, когато тя е просто още вирусна? Как се лекува вирус?

Относно ваксинацията – трябва да се прецизират заболяванията, които след поставянето на ваксината могат да се обострят и влошат. При изострени хронични заболявания, същите трябва да се лекуват и да се вкарат в ремисия, под контрол на съответния специалист, в тясна връзка с ОПЛ. След постигане на ремисия, както клинична,така и лабораторна, може да се ваксинира.

Можем ли да обобщим какво научихме и какво не научихме за тази епидемия?

Епидемията е вирусна и подходът трябва да бъде както при вирус. Имали сме аналогични ситуации. Например при епидемията от свински грип държавата беше закупила противовирусния препарат Тамифлу. Той беше раздаден от РЗИ на ОПЛ. Те преценяваха по регламентиран начин кой пациент е показан за лечение с него. И така заедно с добра стиковка между държавата, общопрактикуващите лекари, болници, спазване на противоепидемични мерки, ваксинация към грипни вируси България се справи с тогавашната епидемия. Защо да не погледнем към този опит..

Ако не се променим, здравната система няма да издържи. Колко човешки живота ще загубим?

Коментари

коментар

1 Коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име